Ga naar hoofdinhoud

Zelfinspectie voor gezond en veilig werken

Zelfinspectie.nl helpt bedrijven om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren (afbeelding: Ministerie SZW)

Met de website Zelfinspectie.nl van Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kunnen werkgevers heel gemakkelijk onderzoeken welke risico’s hun werknemers lopen en welke maatregelen ze daartegen kunnen nemen. Iedereen heeft recht op een gezonde en veilige werkplek. Zodat wij allemaal, nu én in de toekomst, vitaal en ongeschonden ons werk kunnen doen. Zelfinspectie.nl helpt bedrijven om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren.

Uiteraard willen de meeste bedrijven in Nederland hun medewerkers een gezonde en veilige werkplek bieden. Maar niet overal is genoeg kennis en deskundigheid in huis, zeker niet bij kleinere bedrijven. Daarom heeft de Inspectie SZW zelfinspectie.nl ontwikkeld.

Door de ogen van de inspecteur

Op zelfinspectie.nl staan vijf verschillende zelfinspecties. Met een zelfinspectie kijken werkgevers door de ogen van de inspecteur om te onderzoeken u welke risico’s werknemers lopen. En welke maatregelen zij kunnen nemen om lichamelijke en geestelijke overbelasting en ongelukken te voorkomen.

De zelfinspecties bestaan uit verschillende ja/nee-vragen. Werkgevers die de zelfinspectie invullen, krijgen direct te zien welke zaken ze op orde hebben en welke nog niet. Aan het einde verschijnt een ‘advies’ in de vorm van een actielijst. Daarnaast staan in de inspecties verwijzingen naar informatie en middelen die werkgevers verder kunnen helpen.

Dubbel belang

Gezond en veilig werken verhoogt de productiviteit, vermindert verzuim en zorgt dat werknemers langer en beter inzetbaar zijn. Een gezonde en veilige werkomgeving en cultuur besparen dus kosten. Daarnaast kan het werkgevers hoge boetes opleveren als ze zich niet aan de regels houden. Wie een gezonde en veilige werkplek biedt, zorgt dus voor zowel de medewerkers als de organisatie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven