Ga naar hoofdinhoud

Zeewaardige motorreductoren

Navalimpianti vertrouwt op het wereldwijde verkoop- en servicenetwerk van zijn fabrikant van motorreductoren (foto: Nord Drive Systems).

Het uitgebreid gamma aandrijvingen van Nord drive systems maakt het mogelijk om geschikte configuraties te maken voor vrijwel elk gewenst koppel en snelheid en voor elke applicatie. Het bedrijf zorgt er ook voor dat er voldoende extra’s en opties beschikbaar zijn om de werking in uitdagende omgevingen te faciliteren. Dit was ook een specifieke wens van de Italiaanse leverancier van scheepsmaterieel Navalimpianti. Zij wensen dat de aanpassing van aandrijvingen aan de maritieme omstandigheden geen ingrijpende technische inspanningen vereist.

Navalimpianti produceert maritieme apparatuur zoals deze schoonmaakinstallatie voor ramen die voorzien zijn van veiligheidsrails.

Componenten en systemen voor maritieme toepassingen moeten bijzonder robuust en duurzaam uitgevoerd worden vanwege de voortdurende blootstelling aan de vochtige en zoute atmosfeer. Daarnaast moeten ze ook bsetand zijn tegen diverse bedrijfstemperaturen, omdat schepen door meerdere klimaatzones varen.

Navalimpianti koopt alle benodigde apparatuur en randcomponenten voor haar machines in, waaronder ook de elektrische aandrijvingen. Alle configuraties en aanpassingen van de drive worden vervolgens ‘in house’ gedaan om aan de strenge eisen te voldoen en om de betrouwbaarheid voor veel jaren ver te garanderen.

Zeewaardige motorreductoren

Dit vereiste uiteraard een grote inspanning van het bedrijf. Toen Navalimpianti kennis maakte met de flexibele mogelijkheden van de aandrijvingen van Nord veranderde het bedrijf de werkwijze dankzij de opties uit de standaard catalogus en het vermogen van de leverancier om overal ter wereld de geschikte aandrijfsystemen te leveren.

Ook was de Duitse aandrijvingsspecialist bereid om bepaalde specificaties te implementeren, zoals IP66-bescherming of roestvast stalen uitgangsaskoppelingen. Een aantal andere toepassingsspecifieke functies werd gezamenlijk gedefinieerd , waarbij de ingenieurs van Nord hun ervaring konden omzetten in advies voor de optimale selectie en configuratie van de aandrijvingen.

Aandrijving voor Skydomes

De Navim Skydomes, op maat gemaakt voor elk schip, zijn een blikvanger in de portfolio van de ervaren
leverancier van passagiersschepen. Deze elegante schuifdaken zijn samengesteld uit meerdere
beweegbare segmenten en voorzien van een motor. Als ze helemaal gesloten zijn, houden ze wind en regen uit het schip en kan de airconditioning van het bovendek in werking treden. De glazen daken geven toegevoegde waarde aan elk cruiseschip, omdat zo de buitenzwembaden het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Die zwembaden zijn voor veel reizigers één van de belangrijkste attracties.

De Skydomes worden voorzichtig en rustig geopend en gesloten door speciaal geconfigureerde Nord-aandrijvingen. Er worden twee of vier motorreductoren met parallelle as toegepast, afhankelijk van de spanwijdte en het gewicht van het dakgedeelte. Behalve de maritieme omstandigheden moeten deze aandrijvingen ook de door chloor verzadigde atmosfeer van het zwembad weerstaan. Ook moet de werking voor vele jaren verzekerd zijn, want éénmaal geïnstalleerd zijn deze daken moeilijk toegankelijk voor onderhoud of reparaties.

Ramen lappen op volle zee

Het verplaatsen van platformen voor de reiniging van ramen is ook een taak die de Nord aandrijvingen
verzorgen. Momenteel zijn er twee schepen mee uitgerust: één met zes en één met zeven gemotoriseerde platformen die rechts, links en op de achterzijde van elk schip geplaatst werden.

Dankzij de beschermende coatings en roestvrijstalen assen zijn de lieraandrijvingen geschikt voor het maritieme werk.

Vier kegel- en wormwielreductoren per vensterreinigingssysteem bedienen de lieren die de platforms horizontaal bewegen. De wormwielreductoren werken zelfstandig en hebben geen remmen nodig om te stoppen. De ventilatoren van de verticaal geïnstalleerde motoren zijn beschermd tegen regen door de dubbele afscherming.

Een bijkomende bescherming tegen de zoute buitenlucht en de door chloor verzadigde binnenatmosfeer wordt gegarandeerd door de behuizing die afgesloten is met epoxyhars en de holle assen uit roestvrij staal. Een coating met vijf lagen voor offshore operaties in combinatie met kwalitatieve multi-component verf zorgt voor een corrosiebescherming van klasse C5 volgens EN 12944.

Wereldwijde ondersteuning

Navalimpianti werkt samen met de Italiaanse dochteronderneming van Nord Drive Systems Group en kan vertrouwen op het wereldwijde verkoop- en servicenetwerk van de fabrikant. Dit is ook belangrijk voor Lonzar: ‘Voordat we Nord kozen, is ons verzekerd dat het bedrijf wereldwijd producten en materialen in eenzelfde kwaliteit kan leveren. In dit opzicht en met kosten-efficiëntie in het achterhoofd heeft Nord het selectieproces met vlag en wimpel doorstaan.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven