Ga naar hoofdinhoud

Zaagbladen lijmen met laser

Het lijmproces met de laser bij het vervangen van snijsegmenten heeft meerdere voordelen ten opzichte van het soldeerproces (foto: LZH)

Het Laser Zentrum Hannover eV (LZH) en het Instituut voor Tool Research and Materials (IFW) uit Remscheid hebben nu een mobiele laser ontwikkeld die de snijsegmenten op de rand van zaagbladen los kan maken en vast kan zetten.

Voor de verwerking van natuursteen zoals marmer of graniet worden zaagbladen gebruikt met slijtvaste, geslepen diamant segmenten. Indien er snijsegmenten vervangen moeten worden dan werden tot nu toe  de gesoldeerde snijsegmenten thermisch gescheiden en de nieuwe snijsegmenten vastgesoldeerd. Hiervoor moet het hele blad naar een workshop.

De thermische spanning tijdens het solderen creëert afwijkingen en dat betekend een ongunstige spanningsverdeling in het zaagblad. Dat heeft nadelige gevolgen voor de snijkwaliteit en zorgt voor verlies van materiaal.

Laser voor alle processtappen

Laser2 De zaagbladen worden in dit geval nauwelijks thermisch belast. De ontwikkelde lasertechniek voor de reparatie omvat vier stappen: eerst wordt het oude snijsegment met een laser losgemaakt (1). Het oppervlak van het verbindingselement wordt vervolgens gereinigd van lijmresten en onzuiverheden met een gepulseerde laser (2). Dan wordt het oppervlak van een segment gestructureerd (opgeruwd) met een gepulste laserstraal (3). De segmenten worden vervolgens met één component epoxyhars vastgelijmt (4) op het stalen mes en vervolgens thermisch uitgehard met een continu cw laserstraal.

Las3Met de door LZH ontwikkelde mobiele eenheid is een zaagblad ‘re-tipped’ en met succes gebruikt voor het snijden van graniet.

Voordelen van lijmverbindingen

Lijmen heeft ten opzichte van solderen vele voordelen. Er is niet of nauwelijks sprake van thermische vervorming. Er is een homogene spanningsverdeling in de gemeenschappelijke zone met een relatief grote sterkte en een goede trillingsdemping.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven