Ga naar hoofdinhoud

Yaskawa viert 100 jarig bestaan

Bij binnenkomst van het feest ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van Yaskawa presenteerde een robot de bezoekers een kleine versnapering (foto: Jeroen Aalberts)

Yaskawa Benelux vierde afgelopen donderdag in Kaatsheuvel het honderdjarig bestaan van het Japanse moederbedrijf. In 1915 begon Yaskawa als producent van elektrische aandrijvingen. Gedurende de afgelopen eeuw ontwikkelde het bedrijf verschillende technologische innovaties, zoals de super synchrone motor, de Motoman L10 robot en de Matrix converter.

Voor het feest in attractiepark De Efteling waren partners, klanten, journalisten en de Japanse ambassadeur in Nederland (Masaru Tsuji) aanwezig.

Intentieverklaring MCA en Vlisco
Ton Huibers, Maintenance Manager van Vlisco en Eg Waaijman, directeur van MCA tekenden een intentieverklaring voor een langdurige samenwerking op het gebied van machineonderhoud aan de stofbedrukkingsmachines van Vlisco (foto: Jeroen Aalberts)

Na de opening waren er presentaties van Vlisco (fabrikant van op batik techniek bedrukte textiel) uit Helmond, Biesheuveltechniek (leverancier van technische producten), Overveld Packaging uit Hoogerheide en het ‘ReWalk’ exoskeleton waarmee mensen met verlamming van hun benen weer kunnen lopen. Op het evenement waren een aantal robots opgesteld en toepassingen op het gebied van aandrijvingen en besturen.

De Efteling

Yaskawa 100 3
Na de presentatie konden de genodigden een kwarier lang genieten van de show waarmee iedere sprookjesachtige Efteling-dag wordt afgesloten (foto: Jeroen Aalberts)

Het evenement werd gehouden op attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel. De filosofie van het park is om de bezoekers belevingen en illusies mee te geven. De attracties die hiervoor zorgen zitten vol aandrijvingen en besturingen. Om de illusie intact te laten (en ook om de concurrentie niet in de keuken te laten kijken) loopt De Efteling niet te koop met de gebruikte techniek achter schermen.

Voor de genodigden werd een uitzondering gemaakt en werd de techniek achter de watershow ‘Aquanura’ nader toegelicht. Aquanura is een spektakel waarbij met water, licht en vuur onder andere de 1001 nacht van Fata Morgana, de ronddraaiende kookpotten van Monsieur Cannibale en de spannende strijd tussen Joris en de Draak worden uitgebeeld.

Toekomst

Op roboticagebied kijkt het bedrijf behalve naar de reeds lange tijd bestaande industriële robots ook naar servicerobots, in brede zin. Gezien de toenemende vergrijzing in de westerse wereld verwacht de onderneming hier een groeimarkt, waarbij uiteraard ook de sociale en veiligheidsaspecten alle aandacht krijgen.

Yaskawa was onlangs ook te zien in het webinar ‘De mens naast de robot’. Dit interactieve on-line seminar van Aandrijftechniek ging in op de mogelijkheden, de stand der techniek en de vooruitzichten voor de toekomst van met de mens samenwerkende robots (co-robots, cobots, human interactive robots) in industriële omgevingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven