Ga naar hoofdinhoud

XR4Industry: digital twin voor bedrijfsleven & onderwijs

Met de pick & place robot van Codian en I/O, HMI en besturingssoftware van SigmaControl wordt een digital twin gemaakt zodat de applicatie al voor daadwerkelijke bouw kan worden geprogrammeerd (foto's: SigmaControl)

Daar waar onze meest bekende Nederlandse supermarktketen op de kleintjes let, wordt in Druten op de 2e verdieping van een oud Rabobank gebouw hard gewerkt het landelijk gebrek aan technisch personeel bij de basis aan te pakken. Met andere woorden; de jeugd enthousiast maken voor techniek. Het Tech-Lokaal Maas & Waal is een actieve organisatie waar niet alleen met Lego mindstorms en Meccano techniekles wordt gegeven; het is een plek waar lokale bedrijven en technisch onderwijs elkaar ontmoeten en actief stimuleren. Bedrijven als Codian Robotics en SigmaControl, stelden industriële hard- en software ter beschikking resulterend in de startup XR4Industry waar interactieve virtuele (VR) showrooms en digital twins worden ontwikkeld.

Twee gedreven stagiaires in hun wens om zelf te gaan ondernemen de nodige ondersteuning bieden, is wat Johan Reijers als initiatiefnemer van het Tech-Lokaal de afgelopen jaren aardig heeft bezig gehouden. Het heeft geresulteerd in een nieuw bedrijf XR4Industry, waar met nieuwe producten het potentieel van Industrie 4.0 wordt benut om het MKB te ondersteunen bij digitale uitdagingen in de smart industrie.

Maar daar ging wel wat aan vooraf. “Wij zijn een organisatie die educatieve lesstof ontwikkelt voor jongeren en waren eigenlijk altijd bezig met simpele robotjes”, zegt hij. Tot de tijd rijp werd voor een echte robot uit de industrie en Freek Hartman, CEO van Codian Robotics zo vriendelijk was er één ter beschikking te stellen.

Inspiratie uit VR project

Codian Robotics is the Leading Innovator op het gebied van Pick- & Place robots. Robots die worden gebruikt voor snelle processen. De robots van Codian Robotics worden zonder besturing geleverd, waardoor de besturing van de machine, waar de robot in hangt, gebruikt kan worden voor de aansturing van de robot. De directeur uit Ede was tijdens zijn bezoek geïnspireerd geraakt door een VR project waar de mede oprichters Anouk Schop (media design) en Wessel Poldervaart (applicatie ontwikkeling) mee bezig waren.

Sigmacontrol digital twin XR4industry
V.l.n.r.: Anouk Schop, Wessel Poldervaart en Johan Reijers zijn XR4Industry gestart om game design technologie in te zetten voor robot- en machinebouw

Een uiterst luxe jacht werd met behulp van software uit de game wereld volledig virtueel gemaakt en kon met 3D bril in rond gewandeld worden.  Hoe fantastisch zou het zijn de complete range aan delta robots op deze manier niet alleen te presenteren, maar ook te gaan beleven, dacht hij.

Interactieve product beleving

Een eerste echte opdracht voor de start-up ontstond in de ontwikkeling van een ‘virtuele interactieve showroom’, die tijdens een beurs additioneel zou kunnen worden ingezet. Hartman: “We zien eigenlijk al jaren dat de gaming wereld voorop loopt. Vanuit de industrie wordt uiteraard gebruik gemaakt van initiële platformen, zoals Solid Works en Autodesk. Op zich nuttige software, maar niet iets waar je qua presentatie en beleving wat mee kan.”

In 2019 werd op een beurs in Las Vegas een nog vrij statische showroom gepresenteerd. Een mooie eerste aanzet en een moment waarbij extra wensen als het animeren en zelfstandig bewegen van de robot al snel naar voren kwam. Hartman: “De meerwaarde zit juist in de vrijheidsgraden die je zo’n robot meegeeft. Je wil als klant per model kunnen bekijken hoe een positie bereikt kan worden. Je krijgt dan veel meer beleving bij verhoudingen en grootten. Wij verkopen grote en kleine robots, de verschillen worden dan veel tastbaarder. In plaats van foto & folder die je op de tafel legt.”

Digital twin bespaart kosten

Ook Lucien Kouwenhoven, directeur van SigmaControl zag direct de potentie om het ambitieuze project met de delta robot van Codian Robotics te ondersteunen met hard- en software van het Oostenrijkse SIGMATEK. “Wij leveren I/O en as-modules uit de S-Dias range, uiterst compact en razendsnel. En zeer gebruikersvriendelijk te programmeren met het licentievrije OOP Lasal All-In-One engineering pakket van SIGMATEK”.

Kouwenhoven ziet voorlopig een grote meerwaarde in de ontwikkeling van een digital twin en zet in op een systeem waarbij de software van XR4Industry wordt ingezet om als demo te gebruiken tijdens workshops en voor klanten. “De digital twin speelt een belangrijke rol in het representeren van een nieuw product en is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, o.a. op het gebied van ontwerp en simulatie. Wij stimuleren klanten vooral te animeren en te simuleren. Doordat de machinebouwer middels digital twin al kan starten met programmeren voordat de machine klaar is wordt uiteindelijk ook veel kosten bespaard.”

Sigmacontrol XR4industry Codian Robotics
Vanuit de Lasal All-In-One engineering suite wordt zowel hardware als de digital twin aangestuurd

Codian Robotics en SigmaControl werken al jaren intensief samen en voor Lucien Kouwenhoven een kleine moeite de besturing aan de robot van Codian Robotics toe te voegen. In Lasal kan vanuit de tool center point een baan worden gegenereerd waarbij de virtuele software de beweging van de robot in real-time visualiseert.

Game design technologie

“Het mooiste zou zijn als je in de toekomst de gehele machinevisualisatie in VR mee zou kunnen nemen. Mechanisch ontwerp, Parttracer, baangenerator, het gaat erom dan men het zelf kan. Met standaard software interfaces (API’s) kan de interactieve VR simulatie extern worden aangestuurd. Als we dit combineren met het dynamisch inladen van CAD modellen kan de machine ontwerper zelfstandig zonder dure opleidingen de virtuele omgeving als extra functionaliteit toevoegen aan zijn ontwikkelomgeving. Op deze manier tarten we nu de mogelijkheden.” zegt Reijers lachend.

Volgens Johan Reijers zit er veel potentie in de manier waarop XR4Industry met producten in plaats van met software platforms de markt benadert. “Anouk Schop en Wessel Poldervaart met hun expertise vanuit de gaming en mijn ervaring uit de industrie sluiten goed op elkaar aan.” En het werkt twee kanten op: commerciële bedrijven maken gebruik van de expertise die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd en het onderwijs kan gebruik maken van realistisch gesimuleerde machines voor de programmering zonder dure hardware aan te schaffen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven