Ga naar hoofdinhoud

Wibu toont op WoTS’ open’ beveiligde productieketen

Wibu-Systems toont op de WoTS een demonstratiemodel van een productieproces, aangestuurd door beveiligde software (foto: Wibu-Systems).

Wibu-Systems toont op de WoTS een demonstratiemodel van een productieproces, aangestuurd door beveiligde software. Het demonstratiemodel kwam tot stand in het kader van het IUNO-project, een door de Duitse overheid gefinancierd programma voor universiteiten en bedrijfsleven voor het gezamenlijk ontwikkelen van IT-beveiligingsconcepten die passen binnen de Industrie 4.0 ontwikkelingen.

In samenwerking met Trumpf (fabrikant van productiesystemen voor industriële productie) ontwikkelde Wibu-Systems een veilige, cloud gebaseerde data marktplaats. Een andere ontwikkelpartner is Balluff, producent van sensoren. Met dit bedrijf ontwikkelde Wibu-Systems een beveiligde OPC UA RFID-lezer. Dankzij het gebruik van het standaard communicatieprotocol, gebaseerd op Open-SSL, zijn robuuste M2M koppelingen eenvoudig te realiseren.

Demonstratiemodel

Het demonstratiemodel op de Wibu-Systems stand simuleert een aanvoerketen met aan één zijde een datamarktplaats, waarin uitvinders van gemixte drankjes hun recepten onderbrengen en aan de andere kant een cocktailmixmachine. Die is verbonden met de marktplaats en kan op licentiebasis gebruik maken van de digitaal vastgelegde receptuur.

Voor het afschermen van de diverse recepten met productiedata werkt het systeem met op de cloud gebaseerd Wibu-Systems software, CodeMeter License Central. Die data zetten het slimme productienetwerk in gang. Ze zijn volledig versleuteld, zowel op het moment dat ze naar de mixer worden gestuurd als op het moment dat een drankje in de machine wordt bereid. De aansturing van dat proces is beveiligd met een CodeMeter dongle, een extern token met identiteitsgegevens, vastgelegd via een Infineon SLM97 beveiligingscontroller. Aan de voorkant van de machine worden de gemixte drankjes klaargezet voor de mensen die een drankje hebben besteld.

Recepten en productiedata

Het demonstratiemodel laat zien dat een data marktplaats ondanks een strikte beveiliging ruimte kan bieden aan aanvullende spelers en aanbieders. Binnen de concepten van Industrie 4.0 maakt het model verticale integratie mogelijk met fysieke en logische controles op alle stappen in de aanvoerketen. Nieuwe productiepartners kunnen gemakkelijk en veilig worden aangesloten.

Net als de recepten zijn ook de productiedata te verhandelen op licentiebasis en vervolgens veilig over een industriële internetverbinding naar een ’manufacturing as a service’ fabriek te sturen. Nieuwe commerciële toepassingen krijgen met dit beveiligde licentiemodel alle ruimte om tot wasdom te komen. Alle betrokken partijen in de waardeketen zoals kopers, verkopers en producenten zijn verzekerd dat hun gegevens met de CodeMeter oplossing is afgeschermd tegen hacken of een andere vorm van ongeoorloofd datagebruik.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven