Ga naar hoofdinhoud

Whitepaper motorreductoren: waarop letten bij de inkoop?

Een motorreductor moet de specificatie absoluut zo dicht mogelijk benaderen (foto: WEG)

Als technische inkopers een motorreductor inkopen voor hun machine of fabriek, moeten ze diverse aspecten afwegen, zodat de nieuwe aandrijving de installatie bedrijfszeker maakt en de optimale kosten-baten-ratio heeft. WEG heeft daarover een Whitepaper geschreven met diverse tips en inkoopoverwegingen.

Een motorreductor moet de specificatie absoluut zo dicht mogelijk benaderen. Des te beter wanneer de specificatie duidelijk is geformuleerd, want als een verkeerde overbrenging wordt gekozen, is de kosten-baten-ratio niet optimaal. Een te grote of te kleine motorreductor zal de toepassingseisen eveneens niet vervullen of simpelweg minder lang meegaan dan de toepassing.

Technisch gezien zijn er twee kritieke factoren bij het kiezen van een motorreductor: de toepassingseisen en de beschikbare ruimte, die afhangen van de betreffende locatie. Pas als deze factoren helemaal helder zijn, kunt u de juiste motorreductor kiezen. Een goede aankoop zal zichzelf in de praktijk bewijzen door een lange levensduur en een hoge betrouwbaarheid.

Coatings en beschermingsklasse

Afhankelijk van de gebruiksomgeving – bijvoorbeeld in de offshore, de cementindustrie of een staalfabriek – moeten de designkenmerken zorgvuldig overwogen worden. Dit zijn o.a. diverse coatingsystemen, met name meerlaagse coatings, de beschermingsklasse, maar ook het type as-keerringen en het materiaal van de as.

Robuustheid

Als er hoge koppels optreden, zijn systemen met de nodige robuustheid en torsiestijfheid vereist, vooral in ongunstige toepassingen met zware belastingen en sterke versnellingen. Hierdoor ontstaan tijdens het bedrijf ook radiale en axiale krachten, die de motorreductor moet opvangen, bijvoorbeeld bij het opstarten of als transportbanden ongelijkmatig zijn beladen.

Nog een voorbeeld van bijzondere omstandigheden zijn de gevarenzones. In zulke gevallen moeten geschikte geïntegreerde elektromotoren worden gebruikt, die aan Richtlijn 2014/34/EU (ATEX) voldoen om de installatie veilig en volgens de wettelijke voorschriften te gebruiken.

Inbouwmaat

De beschikbare ruimte voor de toepassing en de inbouwmaten van de motorreductor zijn ook belangrijke factoren, met name bij een retrofit. Als u een motorreductor koopt, wilt u de bestaande machines of systemen van het bedrijf namelijk niet veranderen. De in- en uitgaande assen van een parallelle motorreductor zijn zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst, waardoor de unit erg plat is en bij de montage weinig plaats inneemt. De uitgaande as is doorgaans hol, waardoor de motorreductor op de bestaande machine-as kan worden gezet. Als de axiale inbouwruimte beperkt is, wordt meestal een haakse overbrenging gebruikt.

Wilt u meer weten over de juiste keuze van een motorreductor, kijk dan hier voor de Whitepaper ‘Wat ingenieurs en fabrieksmanagers moeten weten bij de aanschaf van motorreductoren’.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven