Als je bij een groot bedrijf werkt is de kans groot dat je al werkt met ERP (Enterprise Resource Planning) software. Dit soort software zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen automatisch uitgevoerd worden en met elkaar verbonden worden. Alle takken binnen een bedrijf of organisatie werken met dezelfde software waardoor gegevens voor iedereen inzichtelijk zijn. Geen losse Word-bestand ergens in een Dropbox opgeslagen, maar één overzichtelijk systeem dat elk moment van de dag up to date wordt gehouden.
Er zijn veel verschillende soorten bedrijven waarvoor ERP software het werken een stuk gemakkelijker en efficiënter maakt. Een voorbeeld daarvan is een technische groothandel. Bij een technische groothandel is voorraadbeheer van het allergrootste belang. Door dit te automatiseren (bijvoorbeeld door te werken met streepjescodes die gescand moeten worden) wordt de voorraad automatisch bijgehouden. Zo kom je als medewerker nooit voor verrassingen te staan. Ook kun je het zo instellen dat je bijvoorbeeld automatisch een seintje krijgt wanneer een product uitverkocht dreigt te raken. Zo kun je op tijd scherp inkopen.
Voordelen van ERP software
De voordelen van werken met ERP-software zijn eindeloos. Terugkerende werkzaamheden kunnen gemakkelijk geautomatiseerd worden, gegevens kunnen gemakkelijk uitgedraaid worden en iedereen binnen het bedrijf werkt dankzij het ERP systeem op dezelfde manier. Je kunt ieder moment van de dag het systeem raadplegen, bijvoorbeeld om de voorraad te checken, en je zou zelfs automatisch producten opnieuw kunnen bestellen wanneer in het ERP systeem aangegeven wordt dat een product bijna op is. Nog een voordeel is de veiligheid van de privacy. Doordat alle gegevens binnen een bedrijf binnen één systeem bewaard blijven, zijn er niet lukraak allemaal bestandjes opgeslagen op verschillende computers waardoor de kans op privacylekker groter is.
Nadelen van ERP software
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo is het binnen organisaties nog wel eens lastig om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen wanneer er besloten is om gebruik te maken van een nieuw systeem. Medewerkers moeten leren met het systeem om te gaan en dat kost tijd. De implementatie van oude gegevens naar de nieuwe software kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Komen alle gegevens goed over? Wat als ik iets niet meer kan vinden? Als laatste ben je natuurlijk in zekere zin afhankelijk van één systeem. Mocht er met de software iets mis zijn, dan raakt dat het hele bedrijf. Het is echter wel zo dat wanneer er onvolkomenheden zitten in de software, dat dit vaak eenvoudig aangepast of uitgebreid kan worden zonder dat dit veel kosten met zich meebrengt en zonder dat alle medewerkers opnieuw het systeem moeten ontdekken.
Voor wie is ERP software?
Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of het bedrijf kan ERP software gebruiken om bedrijfsprocessen makkelijker te maken. Zelfs als ZZP’er kan je bedrijf er een flinke boost van krijgen. ERP software wordt in de praktijk echter vaak bij grotere bedrijven gebruikt. Omdat zij te maken hebben met voorraadbeheer, veelvuldig klantcontact, de opslag van gegevens en ga zo maar door.