Ga naar hoofdinhoud

Waarom ABB een mega robot factory opent in Shanghai (+fly through)

ABB investeert veel in de robotproductie- en ontwikkeling in China met een goede reden (foto: ABB)

Vorige week opende ABB officieel zijn ultramoderne, volledig geautomatiseerde en flexibele robotica-fabriek in Kangqiao, Shanghai, China. Deze 67.000 m2 grote productie- en onderzoeksfaciliteit vertegenwoordigt een investering van 150 miljoen dollar. ABB zet hier digitale en automatiseringstechnologie in voor de productie van next-gen robots. De robotica-markt in China is goed voor 51% van de wereldwijde robotinstallaties en daarmee een interessante groeimarkt.

Volgens Sami Atiya, President van ABB Robotics and Discrete Automation is de mega-fabriek in China een doelbewuste keuze. “Voortbouwend op drie decennia van succes in China is de opening van onze nieuwe megafabriek een nieuwe mijlpaal om onze klanten te helpen duurzaam te groeien. Daarnaast is het van belang om tekorten aan arbeidskrachten aan te pakken en hoogwaardige banen te creëren in een nieuw tijdperk van automatisering”

In China, voor China

Deze innovatieve, geautomatiseerde en flexibele fabriek speelt een sleutelrol in ABB’s strategie van ‘in China, voor China’ en versterkt de volledige waardeketen. Met meer dan 90 procent van de verkochte robots door deze fabriek geproduceerd, zal de nieuwe faciliteit ABB’s klanten in China helpen om meer lokaal gemaakte producten, oplossingen en diensten te creëren.

De mega-fabriek in China een doelbewuste keuze (foto: ABB)

ABB voorspelt dat de wereldwijde robotmarkt zal groeien van 80 miljard dollar vandaag tot 130 miljard dollar in 2025, terwijl China, ’s werelds grootste robotica-markt, goed is voor 51 procent van de wereldwijde robotinstallaties in 2021 en de grens van één miljoen operationele robots in 2021 zal overschrijden.

Geen lopende band, maar flexibele productiecellen

De faciliteit brengt de fysieke en digitale wereld samen en creëert een digitaal productie-ecosysteem dat gebruik maakt van virtuele plannings- en productiebeheersystemen om de prestaties te verbeteren en de productiviteit te maximaliseren door gegevens te verzamelen en te analyseren. Er zijn geen traditionele, vaste assemblagelijnen – in plaats daarvan zijn flexibele, modulaire productiecellen digitaal verbonden en genetwerkt, en worden ze bediend door intelligente autonome mobiele robots. AI-gestuurde robotsystemen nemen taken als schroeven, assembleren en materiaalbehandeling op zich, waardoor mensen van deze taken worden ontlast en het werk meer voldoening geeft.

Er zijn geen traditionele, vaste assemblagelijnen – in plaats daarvan zijn flexibele, modulaire productiecellen digitaal verbonden (foto: ABB)

AI-technologieën voor slimmere robotica

“Deze productie- en R&D-faciliteit brengt onze visie op de fabriek van de toekomst tot leven – waar flexibele automatisering de productie en intra-logistiek veerkrachtiger, sneller en efficiënter maakt”, aldus Marc Segura, President van ABB Robotics. “Het belichaamt onze inzet voor de nieuwste flexibele, modulaire, intelligente productie en het vertegenwoordigt onze focus op AI-leertechnologieën voor slimmere robotica. In onze nieuwe R&D-faciliteit gaan we samen met bedrijven nieuwe oplossingen ontwikkelen. Met als doel hen voor te bereiden op een nieuw tijdperk van automatisering in ’s werelds grootste robotica-markt.”

‘Open lab’

Het R&D-centrum van de vestiging, met een oppervlakte van 8.000 m2, creëert nieuwe innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), digitalisering en software. Denk aan autonome mobiliteit, digital twins, machine vision en low-code programmeersoftware, om robots intelligenter, flexibeler, veiliger en gebruiksvriendelijker te maken.

De faciliteit brengt de fysieke en digitale wereld samen en creëert een digitaal productie-ecosysteem (foto: ABB)

Deze innovaties, die samen met partners en klanten zijn ontwikkeld in het ‘open lab’ van ABB, zullen helpen nieuwe mogelijkheden te ontsluiten voor flexibele automatisering in nieuwe sectoren zoals New Energy Vehicles (NEV), logistiek, gezondheidszorg, voedsel en drank.

Nieuwe segmenten bedienen

“Sinds ABB Robotics bijna 30 jaar geleden de Chinese markt betrad, heeft het bedrijf klanten in alle sectoren ondersteund, van auto’s en elektronica tot metalen, kunststoffen en logistiek. Nu kunnen we met onze nieuwe megafabriek voldoen aan de sterk toegenomen vraag naar automatisering in China, met name vanuit nieuwe segmenten zoals de productie van nieuwe energievoertuigen, draagbare elektronica, restaurants, gezondheidszorg, e-commerce, detailhandel en servicerobotica, naast vele andere”, aldus Rui Liang, President van ABB Robotics Division in China.

De fabriek is de laatste faciliteit van ABB Robotics and Discrete Automation die dit jaar wordt geopend, na een nieuwe wereldwijde innovatie- en opleidingscampus voor machineautomatisering in Oostenrijk in juli en de Learning Factory 4.0 in Berlijn in september.

Drie robotics fabrieken wereldwijd

ABB heeft meer dan 15.000 mensen in dienst in meer dan 130 steden in China, en China blijft een van ABB’s belangrijkste O&O- en productiecentra. Als een van de drie ABB Robotics-fabrieken wereldwijd zal de nieuwe faciliteit in Shanghai, die de bestaande vestiging vervangt, klanten in Azië ondersteunen. De fabriek in Västerås, Zweden, levert aan klanten in Europa en de fabriek in Auburn Hills, Michigan, ondersteunt Amerika.

Onderstaande fly-through video toont de fabriek van binnen:

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven