Ga naar hoofdinhoud

Vraag naar technici groeit minder hard

De landelijke groei van vacatures voor hoogopgeleide technici is in het eerste kwartaal slechts 6% door een dip van de vraag in- en rond Rotterdam (foto: Yacht)

Volgens uitzendorganisatie Yacht stijgt de vraag naar hoogopgeleide technici in het eerste kwartaal van 2015 met slechts 6% in vergelijking met vorig jaar. Dat is 14% minder dan in 2014. Voorgaande kwartaalvergelijkingen lieten continu dubbele groeicijfers zien. De magere groei is het gevolg van een dip in het aantal vacatures in de regio Rotterdam.

Naast regionale verschillen in de groei van het aantal vacatures zijn ook  duidelijke verschillen waarneembaar in beschikbare functies. Specialisten en engineers zijn erg gewild, het aantal vacatures voor managers en projectleiders daalt. Dit blijkt uit een analyse van Yacht van de technische arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2015.

Daling vacatures Rotterdam

Van de, voor hoog opgeleide technici, belangrijke regio’s laten de regio’s Amsterdam, Eindhoven en Breda nog steeds een groei in vacatures zien van respectievelijk 16%, 15% en 13% ten opzichte van het eerste kwartaal  van 2014. Alleen de regio Rotterdam wijkt af, hier daalde het aantal vacatures maar liefst 16% (ruim 200 vacatures) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. “De daling in deze regio was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2014 en zet zich dus nu versterkt door.

Uit deze daling blijkt hoe afhankelijk we zijn van grootschalige investeringen zoals de aanleg van Maasvlakte 2, het afronden van een dergelijk project en het terug schalen van het investeringsniveau. Dit vertaalt zich direct door in de lokale arbeidsmarkt en stelt hoge eisen aan de flexibiliteit van professionals en technisch dienstverleners”, aldus Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering.

Specialisten en engineers gewild

Opvallend is dat de vraag naar specialisten en engineers het sterkst groeit met respectievelijk 22% en 7% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Binnen de hightech industrie en technisch dienstverleners die zich richten op bouw en infrastructurele projecten is de behoefte aan deze profielen het grootst. Bij deze bedrijven ligt de focus op het ontwikkelen, engineeren, produceren en onderhouden en dat zien we terug in de vacaturemarkt met veel operationele functies.

De vraag naar managers en projectleiders daalt op landelijk niveau binnen alle branches. Door deze daling is het gebruikelijke carrière pad via projectleiderschap naar een leidinggevende rol lastiger in te vullen door hoog opgeleide technici. “Carrière- en ontwikkelmogelijkheden voor technici liggen met name op het vinden van uitdagingen in een andere sector”, aldus Kistemaker. “Vooral technici met een brede inzetbaarheid zoals technisch bedrijfskundigen of hele specifieke kennis zoals embedded software engineers kunnen zo hun ontwikkeling vorm geven en hun marktwaarde vergroten.”

Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maakt Yacht gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo–Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven