Ga naar hoofdinhoud

Vouw-plak-machine met centrale besturing

De nieuwe generatie vouw-plak-machine van JD Engineers.

Met de JD Tanabe BoxR heeft JD Engineers in Oldeouwer (bij Joure) een nieuwe generatie van zijn vouw-plak-machine geïntroduceerd. Voor de engineering koos het bedrijf voor een geïntegreerd object georiënteerd programmeerpakket (namelijk Lasal van Sigmatek) en de expertise van de distributeur daarvan (SigmaControl).

De vouw-plak-machine vouwt en plakt met hoge snelheid plano’s (gestanste kartonnen vellen) tot een uitvouwbare doos en legt ze gestaffeld op de uitvoerband. Voorheen werd ze met één hoofdmotor en een langsas (cardanas) aangedreven. Op die manier verkregen alle secties dezelfde snelheid, maar door de torsie en slip op die kasten werd de precisie een onzekere factor. Als er iets in de machine mis ging, stond deze gelijk compleet stil.

Centrale besturing

JD Engineers vouw-plak-machine2
De vouw-plak-machine legt de uitvouwbare dozen gestaffeld op de uitvoerband.

Door voor de vouw-plak-machine te kiezen voor één aandrijving per sectie met ieder een eigen servomotor kan een gebruiker een defecte sectie afschakelen en de rest van de machine laten leegdraaien. In deze configuratie is de slip tussen product en aandrijving praktisch nihil. In de praktijk komt dit neer op een vertienvoudiging van de precisie. Hiermee is een afvalreductie van 70% of meer mogelijk.

In de oplossing waarvoor nu is gekozen, is de besturing ondergebracht in één centraal station (C-IPC 151) met snelle I/O. Voor de stelmotoren en aparte drive stations die verantwoordelijk zijn voor aansturing van de vouwhaken wordt gebruik gemaakt van decentrale besturingsmodules met I/O. De machine is op een aantal plaatsen voorzien van 19” besturingspanelen.

Engineering

In Lasal werden code en data worden gecombineerd in logische eenheden (objecten) die extern ingekapseld zijn, zodat geen ongewenste elementen van buitenaf kunnen worden aangesloten. De werkelijke programmacode voor de vouw-plak-machine  is geïmplementeerd in conventionele hogere talen. Eerder gemaakte toepassingsonderdelen kunnen door de modulaire opbouw gemakkelijk worden hergebruikt.

Behalve de procesbesturing werden ook de drive technologie, visualisatie en Safety gerelateerde applicaties in deze omgeving (inclusief Lasal Safety Designer) geprogrammeerd.

Het volledig artikel vindt u in het februari-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven