Ga naar hoofdinhoud

Voordelige robots dankzij kunststof aandrijving

De harmonic drive heeft als voordeel, dat deze amper speling heeft en dus een precieze verstelling bij zeer stille loop waarborgt (foto: igus)

De robolink modules van voor low-cost-robotica heeft igus onlangs verder uitgebreid. Van een nieuwe aandrijvingsbouwvorm, via een complete robotarm, tot een eenvoudige robolink online-configurator. Daarmee kunnen robotbouwers voordelig robots bouwen en kunnen gebruikers eenvoudige taken automatiseren.

De robolink D-modules van de igus bieden gebruikers de mogelijkheid, bijzonder voordelig, individuele roboticasystemen samen te stellen. De afzonderlijke gewrichten, die via een motor direct op de as worden aangedreven, zijn in verschillende maten leverbaar. Nu heeft igus haar programma opnieuw uitgebreid en presenteert zij in Hannover nieuwe componenten voor nog meer constructieve vrijheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk motoren en scharnieren in meerdere maten met de gangbare besturingen voor een complete 6-assige low-cost robot van kunststof en aluminium te combineren.

Harmonic drive voor lichtere armen

Een bijzonderheid daarbij is de nieuwe robolink harmonic drive, welke bijvoorbeeld heel eenvoudig als zesde as van een robotarm, dus als radiaal bewegende verbinding tussen arm en grijper, ingezet kan worden. Deze is zeer licht en efficiënt en wordt door igus in twee maten als individueel component of met een Nema17 resp. Nema23 stappenmotor aangeboden. “De harmonic drive heeft als voordeel, dat deze amper speling heeft en dus een precieze verstelling bij zeer stille loop waarborgt”, verklaart Martin Raak, productmanager Robolink bij igus. “Daarnaast is deze heel compact en heeft een grote overbrengingsverhouding”. De aandrijving bestaat uit een buitentandkrans en een flexibele, maar tegelijkertijd zeer slijtvaste binnentandkrans van iglidur kunststof met hoge prestaties.

Snel en eenvoudig configureren

Uit vergelijkbare iglidur materialen bestaan ook de wormtandwielen voor de nieuwe overbrengingsverhoudingen 1:30 en 1:70 van de D-wormtandwielen. Hiervoor biedt igus nu ook een ontkoppelde variant van motor en gewricht aan. Door een aluminiumprofiel worden de beide componenten met elkaar verbonden – het resultaat is een betere gewichtsverdeling op de as, waardoor meer last geheven kan worden. De nieuwe universele grijperadapter maakt het mogelijk om verschillende grijpers op de robolink D-gewrichten aan te brengen. De robolink D-modules worden afgerond door een nieuwe online-configurator, waarmee gebruikers hun robolink D-gewrichten kunnen samenstellen en zodoende zeer voordelige robotarmen kunnen configureren.

Vanaf 243 Euro per as

De modulariteit en het kunststof maken voordelige automatiseringsoplossingen mogelijk. Een robolink gewricht zonder motor is er al vanaf 243 euro bij afname van één stuk. Motoren, encoders, kabels en overige toebehoren zijn optioneel verkrijgbaar. igus levert tevens gemonteerde armen; alle aandrijvingen worden aangeboden aan robotfabrikanten voor serieproductie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven