Ga naar hoofdinhoud

Volledig elektrische veerboot vaart 90 km op één acculading

Volledig elektrische veerboot vaart 90km op één acculading (foto: Danfoss)

De eilanden Ærø en Als in Zuid-Denemarken worden met elkaar verbonden door Ellen, ’s werelds langste volledig elektrische veerboot. Ellen vestigde een nieuw wereldrecord op 9 juni in Sønderborg, Denemarken, door 50 zeemijl – 92 kilometer – op een enkele batterijlading te varen.

“De reis van 92 kilometer op een enkele batterijlading is de langste geplande afstand voor een elektrische veerboot die zowel passagiers als voertuigen kan vervoeren, waar ook ter wereld tot nu toe. We hebben het hier over een duidelijk record. Op normale dagelijkse reizen vaart de veerboot 22 zeemijl, of 40 kilometer, van haven naar haven voordat hij weer moet opladen”, zegt Henrik Hagbarth Mikkelsen, hoofddocent aan de Marineschool Marstal in Denemarken. Hij heeft tijdens de ontwerpfase de technische oplossingen voor de veerboot helpen specificeren en was tijdens de reis aan boord.

Accu’s op de elektrische veerboot Ellen (foto: Danfoss)

Geen koolstof en lagere kosten

Ellen stoot geen koolstof uit en werkt tegen 24 procent lagere kosten dan een nieuwe dieselveerboot. Ze is in 2019 gaan varen, waarbij de Editron-divisie van Danfoss de elektrische Editron-aandrijflijnen en voortstuwingsmotoren levert die de veerboot aandrijven.

Voorbeeld van toekomstig elektrisch vervoer

Kimmo Rauma, Vice President van de Editron divisie van Danfoss: “Ellen is een uitstekend voorbeeld van elektrisch vervoer van de toekomst. Ze is schoner, groener en efficiënter dan haar concurrenten die op fossiele brandstoffen varen. Het elektrificeren van maritiem transport is een duidelijke manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En Danfoss heeft de oplossingen om nieuwe elektrische veerboten te bouwen en bestaande te renoveren om ze te elektrificeren met het potentieel om de koolstofuitstoot wereldwijd te verminderen.”

Danfoss Editron is van plan het wereldrecord in te dienen bij Guinness World of Records.

Danfoss Editron aandrijving (foto: Danfoss)

Feiten over zeevervoer

27% van alle wereldwijde energiegerelateerde CO2-emissies is afkomstig van transport. Met 4,27 miljard passagiers en 373 miljoen voertuigen die jaarlijks per veerboot worden vervoerd, zijn veerboten aanzienlijke uitstoters van koolstof en varen ze vaak in de buurt van steden, waar ze de toch al kritieke luchtverontreiniging nog verder doen toenemen. Elektrische veerboten zoals Ellen kunnen helpen dit probleem op te lossen.

Video van elektrische veerboot Ellen

Ook interessant: Samenwerking Volvo Penta en Danfoss Editron bij elektrificatie maritieme sector

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven