Ga naar hoofdinhoud

Volkswagen ontwikkelt robottaxi’s en autonome bestelauto’s (video)

De eerste autonome voertuigen van VW zullen voorzien zijn van diverse camera's en sensoren (beeld: VW bedrijfswagens)

Volkswagen Bedrijfswagens maakt in hoog tempo vorderingen met de ontwikkeling en implementatie van autonoom rijden. Met het R&D-programma ‘Autonomous Driving’ zet het bedrijf koers uit voor de toekomst van mobiliteit. Basis vormt de elektrische ID. Buzz die in 2022 op de markt komt, daarna komen Special Purpose Vehicles (SPV) als robottaxi’s en autonome bestelauto’s. Op weg naar Mobility as a service.

Bij Volkswagen Bedrijfswagens wordt momenteel hard gewerkt aan de introductie van geautomatiseerde systemen voor verkeerstoepassingen in 2025. Dit jaar voert het bedrijf in Duitsland voor het eerst proefprojecten uit, waarbij het zelfrijdende systeem van Argo AI wordt gebruikt in een model van de toekomstige ID. Buzz van Volkswagen Bedrijfswagens.

Christian Senger, hoofd Autonomous Driving: “Het doel is om een ride-hailing- en pooling-concept te ontwikkelen dat vergelijkbaar is met wat de autodeeldienst MOIA van Volkswagen tegenwoordig aanbiedt. Halverwege dit decennium krijgen onze klanten dan de kans om door autonoom rijdende voertuigen naar hun bestemming in geselecteerde steden te worden gebracht.”

Softwareplatforms voor autonoom rijden

Als onderdeel van hun samenwerking hebben Ford Motor Company en Volkswagen Bedrijfswagens evenveel geïnvesteerd in Argo AI, een bedrijf dat is gespecialiseerd in softwareplatforms voor autonoom rijden. Het doel is het consistent en snel ontwikkelen en gebruiken van autonome systemen.

Naast een aanvankelijke investering van een miljard US-dollar heeft Volkswagen ook dochteronderneming AID (Autonomous Intelligent Driving) ondergebracht bij Argo AI. Nu het budget voor autonoom rijden is toegezegd door de Raad van Toezicht, zet Volkswagen Bedrijfswagens de volgende belangrijke stap richting de toekomst van autonoom rijden.

Autonoom rijdende robottaxi’s

Het bedrijfswagenmerk is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van volledig autonome systemen en het commerciële gebruik ervan in stedelijke gebieden. Volkswagen Bedrijfswagens gaat Special Purpose Vehicles – kortweg SPV’s – ontwikkelen en bouwen, zoals autonoom rijdende robottaxi’s en bestelwagens. 

VW ID.Buzz cargo bestelauto
Autonome bestelauto’s kunnen over 5 jaar zomaar je pakketje komen afleveren

Naast de investeringen in Argo AI besteedt de Volkswagen Groep ook miljarden aan projecten van Car.Software Organization. Dit softwarebedrijf ontwikkelt parallel en onafhankelijk van Argo AI ondersteunde en geautomatiseerde rij functies tot niveau 4 voor de particuliere mobiliteitstoepassingen van alle merken van de Volkswagen Groep.

Self-Driving-System

Volkswagen Bedrijfswagens ontwikkelt de voertuigen waarin het zogeheten Self-Driving-System (SDS) van Argo zal worden toegepast. Deze voertuigen zijn gebaseerd op de volledig elektrische ID. Buzz, die volgend jaar zijn wereldpremière beleeft.

De voorbereidingen draaien al op volle toeren om de iconische Bulli niet alleen te elektrificeren, maar ook om te vormen tot een baanbrekend autonoom voertuig met SDS.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven