Ga naar hoofdinhoud

Voith toont elektrische aandrijving en waterstofmodule op IAA

Voith toont op de IAA in Hannover meerdere componenten voor een duurzamere transportsector (foto's: Voith)

Voith komt naar de vakbeurs IAA Transportation in Hannover met nieuwe innovaties voor e-mobility. Met het Voith Electrical Drive System (VEDS) en het Plug & Drive H2 opslagsysteem presenteert het twee producten die kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de transportsector. Dat meldt TTM.nl op zijn website. De IAA Hannover vindt plaats van 20 tot en met 25 september.

Sinds de introductie in 2019 heeft Voith haar Voith Electrical Drive System (VEDS) verder ontwikkeld, waardoor het in steeds meer bedrijfswagensegmenten voet aan de grond heeft gekregen. Voor bussen bestaat het portfolio uit de HD (heavy duty) variant, die met zijn 340 kW IPMS-motor bijzonder geschikt is voor dubbeldekkers en gelede bussen.

Daarnaast biedt Voith een MD (medium duty) variant met een vermogen van 260 kW, die speciaal is geoptimaliseerd voor solobussen en uitsluitend binnenstedelijk gebruik. Klanten wereldwijd waarderen de uitstekende efficiëntie van dit systeem, die onlangs werd bevestigd door het onafhankelijke UTAC-instituut. Met een rendement van 0,69 kWh/km is de Wrightbus StreetDeck Electroliner de meest efficiënte e-dubbeldekker ter wereld. Het VEDS speelt een belangrijke rol in dit succes.

Geschikt voor ombouw bestaande voertuigen

Het concept ondersteunt batterijsystemen van een groot aantal fabrikanten en is ook geschikt voor gebruik in aandrijvingen van brandstofcel-elektrische voertuigen. Dankzij het compacte ontwerp heeft het VEDS geen extra inbouwruimte nodig in chassis die zijn ontworpen voor verbrandingsmotoren. Bestaande voertuigparken met conventionele diesel-, hybride- of gasaandrijvingen kunnen dus heel gemakkelijk worden omgebouwd.

Geautomatiseerde elektrische transmissie

Met de VEDS HD+ introduceert het bedrijf ook zijn eerste aandrijfconcept voor zware vrachtwagens. Speciale configuraties voor vuilniswagens, binnenstedelijke logistiek of lange-afstandstransporttoepassingen zorgen voor efficiënt rijden bij elk gebruik. De kern van het systeem is een nieuwe innovatieve geautomatiseerde elektrische transmissie met vier versnellingen.

Deze maakt optimale tractie beschikbaar voor elke rijsituatie en onder elke beladingstoestand. Tegelijkertijd zorgt hij ervoor dat de elektromotor altijd met optimale efficiëntie werkt. Voor de aandrijving van de VEDS HD+ kunnen klanten kiezen uit twee elektromotoren met de naam Evo, met een topvermogen van respectievelijk 330 en 390 kW.

De VEDS HD, VEDS MD en VEDS HD+ voldoen aan de eisen van ISO 26262 (Automotive Functional Safety) en de nieuwe eisen van Automotive Cyber Security (ISO 21434). Deze internationaal geldende norm beschermt het voertuig tegen manipulaties van buitenaf en waarborgt de functionaliteit – door bijvoorbeeld ongeoorloofde toegang tot elektronisch gestuurde rij- en remsystemen te voorkomen.

Plug & Drive H2 opslagsysteem

De expertise van Voith als systeemaanbieder komt tot uiting in het nieuwe Plug & Drive H2-opslagsysteem. In overeenstemming met zijn holistische benadering krijgen klanten alles uit één bron, van de tankverstuiver tot de brandstofcelinlaat, inclusief een gepatenteerd installatiesysteem om de waterstoftanks onder te brengen.

Voith

Voith gebruikt vooraf geïmpregneerde vezels, zogenaamde TowPregs, als materiaal voor de tanks, die Voith zelf vervaardigt. Bij de productie wordt gebruik gemaakt van een speciaal wikkelproces dat geoptimaliseerde wikkellagen mogelijk maakt. Dit maakt hogere opslaghoeveelheden van waterstof mogelijk zonder compromissen op het gebied van veiligheid, zelfs bij hoge drukken in de tank.

Hier concentreert Voith zich op 700 bar technologie om lange actieradia te garanderen, zelfs met beperkte installatieruimtes. Gecombineerd met korte tanktijden – het duurt ongeveer tien minuten om volledig bij te vullen – resulteert dit in een grotere economische efficiëntie voor de exploitant, vergeleken met conventionele systemen.

Trucks en bouwmachines

Het Plug & Drive H2-opslagsysteem is in de eerste plaats ontworpen voor zware bedrijfsvoertuigen, bouwvoertuigen en soortgelijke toepassingen, waar het gebruik van batterij-elektrische concepten vanuit economisch of technisch oogpunt niet zinvol is. Voith garandeert ook duurzaamheid en recycleerbaarheid gedurende de hele levenscyclus.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven