Ga naar hoofdinhoud

Visvriendelijke waterkrachtvijzel Singraven in werking gesteld

De visvriendelijke waterkrachtcentrale op landgoed Singraven kan 280 MWh gaan leveren op jaarbasis (foto: Pure Energy)

Onlangs werd in Denekamp de compacte vijzel-aangedreven waterkrachtcentrale op landgoed Singraven in werking gesteld. Deze haalt zijn energie uit de rivier de Dinkel en zorgt voor groene stroom. Deze waterkrachtcentrale draait dankzij technologie van Spaans Babcock en WEG.

De Coöperatie Duurzaam Singraven is speciaal voor dit waterkrachtproject opgericht. Maar er zijn meer stakeholders bij betrokken zoals het Waterschap en het landgoed Singraven zelf. Voor Spaans Babcock is dit de eerste waterkrachtcentrale van zijn soort in Nederland en het honderdste turbineproject voor het bedrijf. Er is in het buitenland, met name in heuvelachtige gebieden, veel meer vraag naar dit soort installaties.

Return on investment

Het bouwen van vijzels is de specialiteit van Spaans Babcock. De optimale vorm en de productie ervan is één, maar als bedrijf moet je wel garanties kunnen meegeven. Hans Peeters, sales manager bij Spaans Babcock: “We hebben veel know-how van techniek van vijzels, maar ook van de levensduur, opbrengst en het rendement.”

“Mensen willen bij energieopwekking een ROI weten, hun return on investment. We hebben op basis van de historische gegevens berekend dat deze installatie zo’n 280 MWh kan gaan leveren op jaarbasis. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 80 huishoudens. Kijk je naar dit vermogen en de afmetingen van de installatie dan is de opbrengst best hoog.”

6-polige elektromotor

De waterkrachtvijzel bestaat uit een vijzel met een diameter van ruim 3 meter die onder een hoek staat en een aandrijfunit naar de generator. De vijzel is aan twee zijden met lagers bevestigd. Aan één zijde zit het eindlager, aan de andere zijde zit de tandwielkast met de generator. Die tandwielkast moet het lage toerental van de vijzel (nog geen 26 min-1) opvoeren naar zo’n 1000 min-1 van de generator.

WEG Spaans Babcock
De WEG-generator is van het type W22, IE4 asynchroon, 6-polig (foto: Paul Quaedvlieg)

Verder zit er een koppeling tussen de vijzel en de tandwielkast en is de tandwielkast voorzien van een rem. De WEG-generator is van het type W22, IE4 asynchroon, 6-polig met een rendement van 96%. “Om van een motor een generator te maken, hoef je in de motor zelf niets te wijzigen,” legt Martijn Brinks uit.

“Echter moet de frequentieomvormer wel de mogelijkheid hebben om terug te voeden naar het net. Eigenlijk een dubbele omvormer naast elkaar. Het voordeel is tevens dat je daarmee veel lagere storingen in je net hebt. Die vuile sinus wordt een stuk schoner.”

Onderstaande video geeft weer hoe een visvriendelijke vijzel aangedreven waterkrachtcentrale werkt:

Het complete artikel over visvriendelijke waterkrachtcentrale is te lezen in de Speciale Editie – De elektromotor, technologie, trends & toekomst, die hier is te bestellen.

Eén reactie op “Visvriendelijke waterkrachtvijzel Singraven in werking gesteld

 • koomen

  De methode van een vijzel om water op ye vinzelen is niet nieuw.
  Al vele vijzel sijstemen zijn al gebruikt om de polders droog te malen aagedreven door windmolens.
  En je kunt het ook omgekeerd gebruiken om waterverval in een trog te plaatsen en zodoende elektriciteit op te wekken.
  Alleen waar laat je deze overcapaciteit.
  De Elektriciteitsnetten kunnen het niet meer aan. Vraag en aanbod is een varierende factor die moeijk is te continueren.
  Een mooie oplossing is om er een waterstof productie unit aan vast te koppelen. Deze vorm van energie is goed op te slaan en dan te gebruiken als brandstof waar het nodig is. Opwekking of tractie of verwarming.
  Er hoeven geen vervuilende accu’s, die maar weinig energie kunnen opslaan te worden gemaakt.
  En een heel groot voordeel is dat de natuur daar niet voor belast hoeft te worden en een geheel is met de omgeving.
  Geen torenhoge windmolens met schade aan en in de grond door de trillingen.
  Geen wieken die met grote snelheid rondsuisen en ook verandwoordelijk zijn voor schade aan de luchtlagen, gierende trillingen in geluid en te snel zijn voor de BIO omgeving. geen extra grondbedekking zoals met zonnecellen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven