Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Vision & Robotics door de jaren heen

Uit de oude doos: Vision & Robotics 2006 werd opgeleukt door vechtende robots. Meer foto's in de fotoreportage onderaan (foto's: Paul Quaedvlieg)

Op 1 en 2 juni vindt in Veldhoven de 15e  editie plaats van de vakbeurs Vision & Robotics. Ook de beurs Photonics heeft een feestje met de 10e editie. Aandrijftechniek dook de archieven in en vond nog enkele amusante foto’s van eerdere beursedities in 2006, 2008, 2009 2010 en 2012. Van vechtrobot tot co-robot; kijk mee en geniet van de ontwikkelingen op Vision & Robotics gebied. En vergeet niet om volgende week gewoon een dag naar Veldhoven te gaan, want daar gebeurt alles op het gebied van Vision, Robotics en Photonics.

Eigenlijk bestaat de combinatie Vision & Robotics pas tien jaar. In 2006 was het de eerste keer dat Robotica bij het Vision event werd betrokken. Daarvoor heette het event ‘Vision Solutions’. Op zich wel een logische combinatie. Ook de locatie is door de jaren heen gewisseld. Vond de editie van 2006 bijvoorbeeld nog in de Reehorst in Ede plaats, daarna werd een grotere locatie gevonden in het NBC te  Nieuwegein. Om in 2010 wederom te verhuizen maar dan richting NH Koningshof in Veldhoven.

Dutch Robot Games

In 2006 zagen we een interessante applicatie in de vorm van een vision systeem van de Wageningen UR dat gemonteerd was op het onderstel van een offroad-modelauto om gewassen te inspecteren. Ook werd het event opgefleurd met de Dutch Robot Games. Deze organisatie hield demonstraties en toernooien voor radiografische (op afstand bestuurbare) robots. Deze ‘sport’ combineerde behendigheid, plezier, techniek, creativiteit en samenwerking. Bij een spel tussen twee robots in een gelijke klasse was het bedoeling om de tegenstander binnen een bepaalde tijd uit te schakelen. Lukte dat niet dan beoordeelde een jury welk team de meeste punten heeft behaald. Hierbij werd dan gekeken naar de toegebrachte schade en de getoonde aanvalslust.

Uit de oude doos: Vision & Robotics 2006 werd opgeleukt door vechtende robots. Meer foto's in de fotoreportage onderaan (foto's: Paul Quaedvlieg)
Uit de oude doos: Vision & Robotics 2006 werd opgeleukt door vechtende robots. Meer foto’s in de fotoreportage onderaan (foto’s: Paul Quaedvlieg)

Aardig ingeburgerd

De zevende editie van de beurs Vision & Robotics, georganiseerd door het Mikrocentrum, werd in 2008 voor het eerst gehouden in het NBC te Nieuwegein. Voor de standhouders betekende dat meer plaats en voor de bezoeker een prettigere gespreksomgeving. De combinatie visionsystemen en robots werd in die tijd al gezien als ‘aardig ingeburgerd’ in diverse takken van de Nederlandse industrie. Verpakkingsmachines, metaalbewerkingsmachines, de semiconductorbranche en veel andere industrieën kunnen haast niet meer zonder, was onze conclusie destijds.

Wat minder

In 2010 leek het allemaal wat minder te gaan. Maar minder exposanten in een grote ruimte plaatsen, maakte ook dat het minder druk leek. Toch waren er volgens het organiserende Mikrocentrum zo’n 800 aanmeldingen binnengekomen, iets minder dan in 2009. Deze bezoekers kwamen vooral voor het lezingenprogramma, dat redelijk gevarieerd was: van sportinnovatieprojecten tot agro-robotica en van robotveiligheid tot domotica-toepassingen.
Een interessant initiatief in 2010 is de oprichting van RoBoNED. Dit platform inventariseerde op de beurs welke bezoekers zich op welke manier met robotica bezig hielden. Doel was om robotactiviteiten centraal te coördineren en om een informatieportal te gaan bouwen. Vooral op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, maar ook kijkend naar speciale deelgebieden als medische robots (zowel hulprobots bij bijvoorbeeld operaties als helpende robots voor minder validen), service robots en industriële robots.

Drone demo’s

Volgens de organisatoren Moniek Groot en Michiel Beerens van het Mikrocentrum hebben de in Veldhoven getoonde technologieën anno 2016 een hoog futuristisch gehalte en zijn ze helemaal klaar voor de serieuze praktijk. Nu is bijvoorbeeld via co-robots te zien hoe razendsnel ontwikkelingen zich momenteel opvolgen. Maar ook hoe serieus en productierijp de applicaties zijn die met nieuwe technologie kunnen worden gerealiseerd. Moniek Groot: “Het speelkwartier van de co-robot is echt voorbij. De grote spelers hebben de nieuwe fase zichtbaar omarmd, getuige beroemde voorbeelden als de LBR iiwa van Kuka, de YuMi van ABB en recentelijk de CR 35ia van Fanuc. Deze fabrikanten bouwen dit soort robots natuurlijk niet zo maar. Ze ontwikkelen ze in nauwe samenwerking met de industrie: veilig, robuust en gebruikersvriendelijk. Overigens zijn er in de afgelopen vijf jaar ook op dit laatste punt grote stappen gezet. Een mooi voorbeeld hiervan is de PLC controlled robot van Yaskawa die robotprogrammeren kinderlijk eenvoudig maakt. Deze, en ook de nieuwste innovatieve oplossingen van gerenommeerde merken als Staubli, Panasonic en Mitsubishi zijn allemaal van de partij. Omdat we dit jaar een jubileum editie hebben trakteren we de bezoekers op een spectaculaire dronerace verzorgd door droneraceteam #SQG. Dit team is 4e geworden bij het eerste WK droneracen in Dubai en weten dan ook alles van deze opkomende sport af.”

Fotonica op doorbreken

Ook op de jubileumeditie van Photonics – de 10e al weer – is het de hoogste tijd voor de praktijk. Volgens de nieuwe branchemanager Michiel Beerens, die een achtergrond in innovatiemanagement heeft staat fotonica wat dat betreft echt op doorbreken. “Fotonica heeft een beetje de naam nog erg wetenschappelijk en experimenteel te zijn. Maar ik kan je verzekeren, niets is minder waar. Neem een vakgebied als integrated photonics – een technologie waarbij chips van licht gebruik maken. In glasvezelnetwerken is het een bewezen technologie met veel voordelen. En ook steeds meer sensoren voor bijvoorbeeld het heel precies meten van een temperatuur, druk of belasting maken gebruik van integrated photonics.

Onder de naam Photon Delta timmert de regio Eindhoven stevig aan de weg. Zo is er op Photonics 2016 ook het European Photonics Venture Forum, een Europese bijeenkomst van vooruitstrevende ondernemers en investeerders. Naast de ‘Meet your match’ van het Enterprise Europe Network, die overigens ook voor Vision, Robotics & Mechatronics bezoekers georganiseerd wordt, zijn er dus volop kansen voor bedrijven die futuristische, maar uitontwikkelde en robuuste technologie in de praktijk willen brengen.

Meld u hier aan als bezoeker voor Vision & Robotics 2016.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven