Ga naar hoofdinhoud

Vijf feiten over hydraulische aandrijftechniek die engineers moeten weten

Vijf feiten waarom het hanteren van moderne, connected hydrauliek eenvoudiger en economischer is dan velen denken (foto's: Bosch Rexroth)

Jongere constructeurs en ingenieurs hebben tijdens hun opleiding nauwelijks contact met of interesse in hydraulische aandrijftechniek. Ze worden vooral beïnvloed door software en denken veelal in digitale termen. Voor hen tellen alleen de bewegingen en de daaruit gegenereerde gegevens. In veel gevallen maakt de aandrijvingsfysica het verschil. Wanneer hoge krachten en robuustheid vereist zijn, komt hydrauliek in het spel – voor veel jongere engineers een tamelijk onbekende technologie. Waarom het hanteren van moderne, connected hydrauliek eenvoudiger en economischer is dan velen denken.

Feit 1; kant-en-klare functies in plaats van componenten

Diepgaande kennis van stromingsleer en hydraulica, een groot aantal afzonderlijke componenten – vandaag de dag geen probleem meer voor constructeurs. Steeds vaker maken ze gebruik van plug & produce-modules zoals servo-hydraulische assen met een eigen decentraal oliecircuit en een pompaandrijving met variabele snelheid.

Het enige wat ze hoeven te doen is dergelijke kant-en-klare modules van stroom te voorzien en ze aan te sluiten op het machinenetwerk. Waarom het zin heeft: met krachten van meer dan 400 kN is er geen efficiëntere, compactere en robuustere aandrijftechniek dan hydrauliek.

Feit 2; inbedrijfstelling met vertrouwde engineeringtools

Intelligente, connected hydrauliek wordt in gebruik genomen met dezelfde technische engineeringtools als elektrische aandrijvingen en besturingen – in ieder geval bij Rexroth. Hydraulisch mechanische functies zijn allang ingebouwd in de aandrijfsoftware.

Beter nog is dat slimme software de technici logischerwijs door de inbedrijfstelling heen loodsen en ze zelfs geschikte parameters voorstellen. Wat telt zijn de vereiste krachten – de rest is hetzelfde.

Feit 3; hydrauliek is energie-efficiënt

Tot tien jaar geleden speelde het energieverbruik een ondergeschikte rol in de machine- en installatiebouw. Hydraulische aggregaten werden continue aangedreven en leverden te allen tijde maximaal vermogen, ook als dat niet nodig was. Uit deze tijd komt het vooroordeel dat hydrauliek mee energie kost dan andere technologieën. Dat is veranderd.

Hydraulische pompaandrijvingen met variabele snelheid genereren het debiet naar behoefte en verlagen de toerentallen dienovereenkomstig bij deellast. Vergeleken met hydraulische pompen die met een constant toerental worden aangedreven, verminderen ze het energieverbruik tot 80 procent – tot een niveau dat gelijk is aan dat van elektrische aandrijvingen van dezelfde grootte.

Feit 4; connected hydraulics maakt deel uit van IoT

De intelligente, aan netwerk te koppelen hydrauliek, ook wel ‘Connected Hydraulics’ genoemd, is zeer goed in staat om te communiceren. Het geeft de verschillende stadia duidelijk weer: analoge ventielen worden met IO-Link digitaal zichtbaar en wisselen gegevens uit met de besturing. Intelligente ventielen met eigen besturingselektronica en veldbusaansluiting bieden hetzelfde gemak als elektrische aandrijvingen.

Ze worden, via de software, in gebruik genomen, bediend en gediagnosticeerd. ‘Plug & Produce’ modules met een eigen besturing kunnen via een OPC UA-client/server communiceren met IT-systemen op een hoger niveau. Dit betekent dat Connected Hydraulics vandaag de dag al deel uitmaakt van het IoT in de productie.

Feit 5; hydrauliek is eenvoudig te onderhouden

Wat is het verschil tussen elektriciteit en hydraulische olie: het ene kan alleen worden gemeten, het andere kan worden gemeten, gevoeld en gezien. Dit is een voordeel als het gaat om het vastleggen van de bedrijfsomstandigheden en het afleiden van slijtage en verdere levensduur.

Met een paar sensorgegevens zoals drukverschil, olietemperatuur, optisch gemeten vervuiling of drukverhoging in de loop van de tijd, kan software de toestand van het hydraulische systeem nauwkeurig beoordelen. In de nieuwste generatie hydraulische aggregaten levert Bosch Rexroth een dergelijke evaluatielogica meteen mee.

Eerste publicatie door Paul Quaedvlieg op 20 jan 2020

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven