Ga naar hoofdinhoud

Vijf dagen gluren op Generation Discover festival

Sfeerbeeld van het Generation Discover 2017 festival (foto: Shell).

Op het Malieveld in Den Haag is gisteren de tweede editie van het Generation Discover festival geopend. Tijdens dit vijfdaagse evenement willen Shell en partners jongeren spelenderwijs kennis laten maken met wetenschap en technologie. Het interactieve festival is van woensdag 4 tot en met zondag 8 oktober gratis te bezoeken. Er worden meer dan 30.000 geïnteresseerden verwacht.

Samen met de partners van het Generation Discover programma openden president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland en wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs Saskia Bruines van de gemeente Den Haag het festival met een zelfgemaakte soundtrack. Onder leiding van beatboxer Abdelhadi Baaddi vormde een verzameling soundbites van de aanwezigen een unieke track.

Generation Discover

Generation Discover is voor ontdekkers die de toekomst maken. Zij zijn die ontdekkers en we zullen hun denkkracht allemaal hard nodig hebben. Het festival is dé plek waar jongeren wetenschap en technologie kunnen beleven. Met dit initiatief willen de oragnisatoren jongeren inspireren om deze onderwerpen te verkennen en zelf slimme ideeën te ontwikkelen die noodzakelijk zijn om tot een duurzamere samenleving te komen.

De gemeente Den Haag ontvang het evenement voor het tweede jaar op rij. De gemeente vindt het van groot belang dat bedrijven en andere partners de krachten bundelen om techniek en innovatie onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Techniekonderwijs is essentieel voor de toekomst, aldus de wethouder.

Bright ideas challenge

De denkkracht van basisschoolleerlingen werd al eerder gestimuleerd met de Generation Discover bright ideas challenge, waarbij de kinderen werden uitgedaagd om oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel te bedenken. De prijsuitreiking vond vandaag aansluitend op de officiële opening plaats.

In de categorie energie won de Liduina Basisschool uit Den Haag met het idee ‘Flying Dutch Man’. Zij bedachten een betaalbaar en schaalbaar idee om energie op te wekken met afvoerwater, door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens. Dit idee won ook ruimschoots de publieksprijs.

In de categorie voedsel won de ‘Farm Cube’, een voedselplatform op zee, dat gebruik maakt van gefilterd zeewater voor het verbouwen van de gewassen. Dit idee is bedacht door groep 7 van OBS Montessorischool uit Emmen. Basisschool Kameleon-Eureka uit Den Helder pakte in de categorie water de hoofdprijs met hun ‘Waterwalker’, een draagbaar apparaat om drinkwater uit de lucht te halen door middel van een koelsysteem.

De komende dagen kunnen leerlingen, leraren, (groot)ouders en andere geïnteresseerden in verschillende futuristische Domes op ontdekkingreis in de wereld van morgen. Ze kunnen onder meer energie opwekken door te dansen op een kinetische dansvloer, bouwen aan de stad van de toekomst, een cybercrime oplossen en racen met een zoutwaterauto. Gratis festivalkaarten zijn online verkrijgbaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven