Ga naar hoofdinhoud

Vierrijige conische lagers besparen miljoenen in koudwalserij

De vierrijige conische ´sealed-clean´ lagers van NSK hebben een 2 tot 4 keer langere levensduur dan conventionele lagers

Door over te stappen op vierrijige conische rollagers in haar walsafdeling bespaart een staalproducent uit Polen miljoenen euro’s per jaar.  De uitstekende resultaten van de afgedichte KVS lagers van NSK overtuigden het bedrijf om deze oplossing ook voor al de tandem koudwalsers in te zetten.

Na problemen met de smering van de oude aandrijvingen wendde de staalfabrikant zich tot de expertise van NSK en diens AIP programma voor toegevoegde waarde. Gespecialiseerde ingenieurs van NSK analyseerden het ontwerp van de installatie en stelden voor om afgedichte, schone KVS-lagers met vetsmering in te zetten.

Het bedrijf volgde dat advies en installeerde de vierrijige conische lagers. Eén jaar later garanderen ze nog steeds uitstekende prestaties en prima productiviteit. Dankzij de goede resultaten zet de klant deze lagers nu ook in bij de tandem koudwalsers, waar ze langer meegaan en in vergelijking met de vorige oplossing de onderhoudskosten drastisch verlagen.

Speciale afdichting

De KVS lagers van NSK bieden een 2 tot 4 keer langere levensduur dan standaard lagers. Er zijn meerdere redenen die de langere levensduur verklaren. Zo is er een speciale afdichting die voorkomt dat de opbouw van negatieve druk leidt tot het binnendringen van water via de hoofdafdichtingen.

Voorts voorkomt een speciale spiraalvormige groef het kruipen op de as. Tot slot leiden de innovatieve interne lagergeometrie en de speciale afdichting tot een hogere maximale belasting. De KVS lagers zijn voorgesmeerd met het recent ontwikkelde AQGRD waterbestendig vet. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materiaalspecificaties en in open of verzegelde uitvoering.

Minder stilstand, geen smeerolie

In de staalfabriek is de besparing aanzienlijk. Dankzij de vermindering van het aantal benodigde lagers, minder stilstand, minder onderhoudsuren en het wegvallen van de kosten voor smeerolie (NSK KRV-lagers zijn voorgesmeerd met vet) bespaart de staalfabriek zo’n 3 miljoen euro per jaar.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven