Ga naar hoofdinhoud

VertiGo robot rijdt zowel horizontaal als verticaal

Zelfs oneffen muren zijn geen probleem voor de VertiGo (foto: Disney Research/ETH Zürich)

Het aantal robots dat zich over een verticale muur kan voortbewegen is groeiende. Echter robots die zowel horizontaal als verticaal kunnen bewegen, zijn er nog niet zoveel. De VertiGo kan dit wel. Zelfs als de muur niet volledig glad is of een ruw oppervlak heeft.

De VertiGo is ontstaan uit een samenwerking tussen Disney Research Zurich en de ETH Zürich Research Instituut. De robot bestaat uit een lichtgewicht koolstofvezel frame, twee onafhankelijke kantelbare propellers en vier wielen, waarvan de twee voorwielen ook te sturen zijn. De wielen komen uit een 3D-printer.

Rijdt de VertiGo over een horizontaal vlak, dat kantelt de achterste propeller zich in een verticale stand om de robot de nodige voorwaartse stuwing te geven. Hierbij kan de VertiGo verschillende terreinomstandigheden aan, zie ook in de video hieronder. Komt de robot bij een muur, dan schakelt de voorste propeller in en tilt het voorste gedeelte van de robot tegen de muur aan. De achterste propeller blijft duwen tot de VertiGo helemaal verticaal tegen de muur aan staat. Beide propeller genereren nu voldoende kracht om de VertiGo tegen de muur aan te houden en om deze tevens voort te bewegen.

De VertiGo bestaat uit diverse lichtgewicht componenten (foto: Disney Research/ETH Zurich)
De VertiGo bestaat uit diverse lichtgewicht componenten (foto: Disney Research/ETH Zürich)

Geen vacuüm

Omdat de VertiGo geen gebruik maakt van een vacuüm, zoals andere robots die tegen muren aan klimmen, is een volledig vlak oppervlak niet nodig. Zo kan de VertiGo gemakkelijk verticaal over stenen of betonnen wanden rijden. Op de robot bevinden zich een IMU (inertial measurement unit) en twee infrarood afstandssensoren om te meten of de robot zich op horizontaal vlak, verticaal vlak of op een overgang zit tussen beide vlakken. Hierdoor wisselt de robot zelf de aandrijving van de propellers zonder dat de bediener dat op afstand hoeft te regelen.

Onderstaande video maakt veel duidelijk over de werking van de VertiGo.

Bron: Gizmag

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven