Ga naar hoofdinhoud

Verstelassen positioneren via IO-Link

De positioneeraandrijvingen van Halstrup-Walcher zijn nu ook leverbaar met IO-Link aansluiting (foto: Halstrup-Walcher).

Tot op heden maken met name sensorenfabrikanten gebruik van IO-Link. Maar ook actuatoren kunnen via deze peer-to-peer verbinding worden aangestuurd, bijvoorbeeld voor positioneren. Reden voor Halstup-Walcher (vertegenwoordigd door Elmekanic) om IO-Link voor zijn positioneersystemen aan te bieden. Via gateways kan dan worden gecommuniceerd met andere bussystemen.

Als specialist op dit gebied is Halstrup-walcher naar eigen zeggen de eerste aanbieder van positioneeraandrijvingen met een IO-Link interface. Hoewel IO-Link geen echte veldbus is, is het een goede oplossing als overbrugging naar de aandrijving. Met IO-Link wordt een snelle, nauwkeurige positionering gied ondersteund.

Positioneren met IO-Link

Het positioneersysteem PSE/PSS/PSW met IO-Link kan met één gestandaardiseerd, niet afgeschermde M12-kabel worden aangesloten. De voeding van de aandrijving en de informatie-uitwisseling verloopt over dezelfde kabel. Omdat IO-Link de zogenaamde ‘time stamp’ ondersteunt, wordt een aanpassing van de positie altijd op het gewenste moment gestart en kan de besturing eventuele fouten vroegtijdig onderkennen. De positioneereenheid PSE/PSS/PSW met IO-link kan bij het bereiken van de ‘time stamp’ zelf starten. Dit is vooral handig bij de gesynchroniseerde start van omgebouwde prodcessen.

De positioneringssystemen van Halstrup-Walcher zijn intelligente aandrijvingen met geïntegreerde motor, reductor, buscommunicatie en absolute encoders. Voor een nieuwe formaat brengen ze geleiders, gereedschappen of inspectiecamera’s automatisch naar hun nieuwe locatie in de machine.

De compacte kleine aandrijvingen zijn beschikbaar in een uitgebreid modulair systeem. Het koppelbereik gaat van 1 Nm tot 25 Nm, de beschermingsklasse is optioneel IP54, IP65 of IP68 en er zijn Diverse businterfaces beschikbaar: Profibus, Profinet, CANopen, Ethernet/IP, Modbus, Sercos, EtherCAT, DeviceNet, Powerlink en IO-Link. Bij verandering van IP-klasse of buscommunicatie kunnen alle relevante inbouwmaten hetzelfde blijven. Hierdoor kan een machinebouwer een bestaande machineontwerp snel op maat aanpassen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven