Ga naar hoofdinhoud

Verkolen van vloeibare brandstoffen

Bij de verdamping van vloeibare brandstoffen op hete oppervlakken kan er ongewenste afzetting ontstaan. Een vergelijkend voorbeeld op een testtegel met en zonder afzettingen (foto: Oel-Waerme-Institut GmbH - OWI)

Om de oorzaken van deze afzetting in moderne verbrandingssystemen helder te krijgen wil men op de afdeling voor analytische chemie van de universiteit Rostock en het Oel-Waerme Institut (OWI) een gezamenlijk onderzoeksproject uitvoeren. In verwarmingsketels, dieselmotoren en andere technische systemen, die werken met vloeibare brandstoffen, kan er tijdens de verbranding steeds vaker ongewenste afzetting van koolaanslag ontstaan, die onder bepaalde omstandigheden de functies van het systeem sterk kan beïnvloeden.

Koolafzetting vormt zich bij de verdamping van vloeibare brandstof op hete oppervlakken, maar in detail zijn deze processen niet duidelijk. Het doel van het project is om het proces van de vorming van afzettingen tijdens een reproduceerbaar en onder laboratoriumomstandigheden uitgevoerde test na te bootsen en te analyseren. De bestaande procedure van de thermo-gravimetrische analyse (TGA) lijkt hier geschikt voor te zijn maar moet verder worden uitgebreid.

Nieuwe onderzoeksmethode

De met de TGA gevormde afzettingen worden daarna door een verdere verhoging van de oppervlaktetemperatuur (pyrolyse) of oxidatie in de gasfase teruggebracht en massa spectroscopische onderzocht (TGA/MS). Hierdoor wordt voor het eerst de in technische verbrandingen waargenomen vorming en regressie van afzettingen gesimuleerd onder gedefinieerde thermische randvoorwaarden. Dit maakt een overdracht van kennis mogelijk in de technische ontwikkeling van mengselvorming door brandstofsystemen voor verwarming of van brandstoffen en additieven.

Een groot aantal van de actuele onderzoeken discussieert over de ware invloed van de vorming van afzettingen, zoals de samenstelling van de brandstof, het materiaal en de ruwheid van de betroffen oppervlakken en deze worden nu door de geschikte keuze van testschotels van de TGA eenvoudig in beeld gebracht. In het tweede deel van het project moeten de resultaten worden gebruikt om de vorming van afzetting te vermijden of de gevormde afzetting door een gerichte processturing te verminderen. Hiervoor worden twee testopstellingen ontwikkeld, waarmee men de neiging tot koolafzetting bij technische mengselvorming systemen (poreus medium en werveldrukverstuiver) kan onderzoeken.

 

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven