Ga naar hoofdinhoud

Vergrijzing in Japan leidt tot Intelligent Factory initiatief van Nissan (+video)

Het Nissan Intelligent Factory initiatief ondersteunt de productie met behulp van innovatieve technologieën (foto's: Nissan)

Nissan onthult in zijn Tochigi-fabriek in Japan een speciale productielijn met het Nissan Intelligent Factory-initiatief. Dit initiatief ondersteunt de productie van de volgende generatie modellen met behulp van innovatieve technologieën en elektrificatie van de productielijnen. Met name om het hoofd te bieden aan de vergrijzing van de samenleving, het ernstige tekort aan arbeidskrachten en steeds complexere voertuigen.

Hideyuki Sakamoto, Nissan’s executive vicepresident voor productie en supply-chain management, zegt: “De auto-industrie bevindt zich in een periode van grote verandering, en het oplossen van de wereldwijde uitdaging van klimaatverandering is urgent. We zien dit als een kans om te bouwen aan de kracht van monozukuri (productie), een deel van ons DNA, om innovatieve technologieën te ontwikkelen en toe te passen en zo de uitdagingen waar we voor staan te overwinnen.”

Uitdagingen in productie

Sinds de oprichting heeft Nissan zijn vermogen om voertuigen te produceren aangescherpt door middel van hoogwaardige en efficiënte productieprocessen en de uitstekende vaardigheden van de takumi (meestertechnici) van het bedrijf.

De bedrijfsomgeving rondom productie ondergaat echter grote veranderingen. In Japan moet worden afgestapt van de conventionele arbeidsintensieve productie om het hoofd te bieden aan de vergrijzing van de samenleving en het ernstige tekort aan arbeidskrachten.

Onvoorziene situaties, zoals klimaatverandering en pandemieën, moeten ook worden aangepakt. Tegelijkertijd maken industrietrends op het gebied van elektrificatie, voertuigintelligentie en connectiviteit de voertuigstructuur en -functionaliteit geavanceerder en complexer.

Robots nemen meer taken over

Nissan introduceerde het initiatief Nissan Intelligent Factory in de Tochigi-fabriek om in te spelen op deze behoeften en trends. Nissan Intelligent Factory stelt Nissan in staat om robots te gebruiken die de vaardigheden van de takumi hebben overgenomen om voertuigen van de volgende generatie en van hoge kwaliteit te produceren. Daarnaast wordt een verbeterde omgeving gecreëerd waar een breed scala aan mensen comfortabel kan werken.

Nissan Intelligent factory

Stimuleren van innovaties

Nissan’s Tochigi-fabriek start dit fiscale jaar met de productie van de gloednieuwe elektrische Nissan Ariya cross-over. De autofabrikant streeft naar koolstofneutraliteit voor al zijn activiteiten en de levenscyclus van zijn producten in 2050.

In de productie wil Nissan dit bereiken door het stimuleren van innovaties ter ondersteuning van een hogere productiviteit bij de assemblage van voertuigen. Te beginnen met het Nissan Intelligent Factory-initiatief, alsmede door het verbeteren van de energie- en materiaalefficiëntie in zijn fabrieken.

Energieverbruik productie moet omlaag

Zo moet fabrieksapparatuur in 2050 volledig zijn geëlektrificeerd door de introductie van innovatieve productietechnologieën en het streven om het energieverbruik te verminderen. Verder zal, om koolstofneutraliteit in productiefabrieken te bereiken, alle gebruikte elektriciteit worden opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen en/of worden opgewekt met brandstofcellen op locatie die alternatieve brandstoffen gebruiken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven