Ga naar hoofdinhoud

Veevoer en vliegtuigbrandstof uit afvalwater

De uit ruwe wei ontstane bio-olie kan worden gebruikt als veevoer of als brandstof voor vliegtuigen (foto: Lars Angenent, Universität Tübingen).

Wetenschappers hebben een proces ontwikkeld waarmee ze zure wei, een afvalproduct bij het maken van bepaalde zuivelproducten, zonder toevoeging van extra chemicaliën opnieuw kunnen gebruiken. Het Zentrum für Angewandte Geowissenschaften aan de Eberhard Karls Universität in Tübingen en collega’s uit binnen- en buitenland onderzoeken culturen van verschillende micro-organismen die te vergelijken zijn met die in de menselijke darm. De hieruit ontstane bio-olie kan worden gebruikt als veevoer of als brandstof voor vliegtuigen.

Voor elke liter melk die in de zuivelfabriek in de productie van bijvoorbeeld kwark, Griekse yoghurt of roomkaas, gaat zitten, ontstaat twee liter zure wei als afvalproduct. Dit kan door het hoge zuurgehalte niet in grote hoeveelheden aan dieren worden gevoerd. Maar het is nog wel rijk aan organische stoffen zoals lactose en moet worden afgevoerd of op landbouwgrond worden uitgereden.

In de studie onderzoeken de wetenschappers hoe zure wei kan worden omgezet in verschillende bruikbare producten. Ze gebruikten daarvoor een bioreactor met verschillende bacterieculturen, een zogeheten reactor-microbioom. Dit is een open cultuur waarin ook bacteriën van buitenaf kunnen doordringen, net zoals in het microbioom in onze darm. Sterilisatie van de bioreactor of van het afvalwater is daarom niet nodig. Er worden bepaalde bacteriën geselecteerd en in het proces geleid, waardoor waardevolle organische stoffen met lagere koolstofketens ontstaan.

Bio-olie uit afvalwater

De onderzoekers hebben twee tanks met verschillende temperaturen na elkaar geschakeld. In de erste, tot 50°C verwarmde tank, zet het microbioom suiker om in zuur als tussenproduct. Dat is hetzelfde zuur dat ontstaat wanneer melk zuur wordt. In de tweede tank zet het microbioiom de aanwezige stoffen bij 30°C om in producten met zes tot negen koolstofatomen op rij. De onderzoekers bekeken ook welke bacteriën zich in de open cultuur hadden genesteld.

Het ontstane product zou gebruikt kunnen worden als veevoeder en door zijn antimicrobiële eigenschappen zelfs voor het voorkomen van ziekten bij dieren kunnen worden gebruikt. Na bewerking in een raffinaderije zou men er zelfs brandstof voor vliegtuigen uit kunnen maken.

Omdat het product uit de bioreactor-microbioom veel koolstofketens bevat, heeft het olieachtige eigenschappen en kan het gemakkelijker worden afgescheiden van het water waarin het werd gevormd. Daarna moet de olie worden gereinigd en in een raffinaderij verder verwerkt. Het innovatieve aan de methode is, dat voor het proces geen andere koolstofrijke chemicaliën hoeven te worden gebruikt; alleen het afvalwater is voldoende. Tot nu toe kon men stoffen met lange koolstofketens alleen produceren door het toevoegen van dure chemicaliën.

Kringloop

De productie van bio-olie behoort tot de ontwikkeling van een kringloop die alle afvalproducten herverwerkt tot waardevolle stoffen. Maar zo’n kringloop kan alleen dan werkelijk duurzaam zijn wanneer de energie uit duurzame bronnen komt en de koolstof voor chemicaliën uit kooldioxide en andere koolstofhoudende afallen zoals ruwe wei.

De volgende stap is het onderzoeken hoe andere afvalwaterstromen in nuttige chemicaliën kunnen worden omgezet.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven