Ga naar hoofdinhoud

Veelbelovende groei van robotbedrijven in Nederland

De robot- en automatiseringsindustrie in Nederland is booming met nieuwe bedrijven en oplossingen. Nederland is snel een centrum voor innovatie in de industrie aan het worden. Dat blijkt uit een nieuw marktrapport van automatiseringsmarktplaats HowToRobot.com. Daarin worden de robot- en automatiseringsleveranciers in Nederland geanalyseerd.

Het rapport is opgesteld in een samenwerking met de High Tech NL cluster Robotics en onafhankelijke adviseurs Gain & Co. Uit het rapport blijkt dat het aantal leveranciers in Nederland de afgelopen jaren sterk is gegroeid, met veel nieuwe bedrijven die de markt betreden. In de afgelopen 12 jaar werden jaarlijks gemiddeld 11 nieuwe automatiseringsbedrijven opgericht – een stijging van 57% ten opzichte van het aantal bedrijven dat in de voorgaande periode werd opgericht. Deze groei wordt gedreven door een aantal factoren, waaronder de hooggeschoolde beroepsbevolking van het land, een sterke focus op innovatie en een toenemende vraag naar automatisering van bedrijven die te maken hebben met een tekort aan arbeidskrachten en concurrentiedruk.

Veel nieuwe bedrijven

“Er zijn veel opkomende robot- en automatiseringsbedrijven in Nederland die interessant zijn om in de gaten te houden. De snelheid waarmee nieuwe bedrijven worden opgericht, maakt duidelijk dat het een markt is die niet kan worden genegeerd,” aldus Søren Peters, CEO van HowToRobot.com.

De snelheid waarmee nieuwe bedrijven worden opgericht, maakt duidelijk dat het een markt is die niet kan worden genegeerd,” aldus Søren Peters, CEO van HowToRobot.com (foto: HowToRobot.com)

Nieuwe toepassingen

Uit het rapport blijkt dat er in Nederland 350 primaire robot- en automatiseringsleveranciers actief zijn, waarvan maar liefst 37% in de afgelopen 12 jaar is opgericht. “We zien een trend onder jongere bedrijven om robottechnologieën en -oplossingen te ontwikkelen en te produceren. Veel van deze bedrijven bedienen sectoren en toepassingen waar automatisering nog relatief nieuw is en nog niet op grote schaal wordt toegepast”, aldus Thijs Dorssers, manager bij High Tech NL cluster Robotics.

Thijs Dorssers, manager bij High Tech NL cluster Robotics: “We zien een trend onder jongere bedrijven om robottechnologieën en -oplossingen te ontwikkelen en te produceren” (foto: HowToRobot.com)

Landbouwrobots

Landbouwrobots is een gebied dat een snel groeiende belangstelling kent bij automatiseringsbedrijven in Nederland. 74 bedrijven zijn gespecialiseerd in oplossingen voor land- en bosbouw – een verdubbeling in 12 jaar volgens het rapport. De sector ligt wat betreft het aantal automatiseringsleveranciers nu voor op de automobielindustrie, die van oudsher de meeste robots inzet. Voorbeelden van in Nederland ontwikkelde robots voor de landbouw zijn een landbouwrobot voor het wieden zonder gebruik van pesticiden; geautomatiseerde sorteer- en verpakkingssystemen; een robot voor het oogsten van tomaten; mobiele robots voor karren in kassen; een automatische voersystemen voor koeien en vele andere. “Veel van de ontwikkelde automatiseringsoplossingen bevinden zich nog in een vroeg stadium. Met verdere commercialisering en toegang tot financiering zal het exportpotentieel van automatiseringsleveranciers in Nederland toenemen”, aldus Dorssers.

Over het marktrapport

Het rapport is gepubliceerd door HowToRobot en bevat marktinzichten van High Tech NL cluster Robotics en statistieken en bedrijfsinformatie over 350 primaire robot- en automatiseringsleveranciers in Nederland, waaronder robotfabrikanten, integrators, distributeurs, leveranciers van subcomponenten en adviseurs die zijn onderzocht door HowToRobot en Gain & Co. Het rapport “Market Analysis of Robot and Automation Firms in the Netherlands 2023” is beschikbaar via HowToRobot.com, inclusief een gratis preview.

Ook interessant: Vijf voorspellingen op het gebied van automatisering voor 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven