Ga naar hoofdinhoud

VDL gaat Canoo EV’s bouwen; maar wat is Canoo voor een bedrijf?

Canoo maakt elektrische auto's op een platform zodat diverse modellen makkelijk en kostenefficiënt te maken zijn (foto's: Canoo)

Vorige week werd bekend gemaakt dat VDL in Born elektrische auto’s gaat bouwen voor het Amerikaanse bedrijf Canoo. Deze startup uit de Verenigde Staten heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten produceren bij VDL Nedcar. Onlangs hebben beide partijen een contract ondertekend. Maar wat is Canoo en wat bouwen ze precies? Dat legt Jay Leno in onderstaande video haarfijn uit.

Canoo, gevestigd in Californië, gaat ‘het meest ruimtebesparende elektrische voertuig op de markt brengen, pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het model, genaamd Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen. Canoo kondigde vorige week ook aan dat het in Amerika een eigen, nieuwe autofabriek gaat bouwen.

Brede mobiliteitspropositie

Het bouwen van volledig elektrische voertuigen sluit naadloos aan bij de brede mobiliteitspropositie van VDL Groep. Zo is VDL bijvoorbeeld Europees koploper op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer, bussen, e-trucks en automatisch geleide voertuigen (AGV’s). Tevens richt VDL wereldwijd autofabrieken in met geautomatiseerde productielijnen en leveren diverse toeleveringsbedrijven van VDL toe aan de automotive-industrie.

‘VDL Nedcar is dé juiste partner’

“We hebben een grondige zoektocht uitgevoerd naar onze eerste contractfabrikant en daarvoor  aanzienlijke hoeveelheden tijd en middelen geïnvesteerd over de hele wereld”, stelt investeerder, voorzitter én CEO van Canoo Tony Aquila.

Canoo VDL

“VDL Nedcar is dé juiste partner. Ze zijn de meest vertrouwde Europese fabrikant, overtroffen de concurrentie en bouwen producten van hoge kwaliteit voor toonaangevende merken. VDL Nedcar is eigendom van de familie Van der Leegte, wat aansluit bij onze inzet om bedrijven te ondersteunen die de ruggengraat van gemeenschappen vormen.”

Snel opschalen

“Dit strategische partnerschap stelt ons in staat voertuigen op de markt te brengen terwijl we onze eigen autofabriek in Oklahoma bouwen. Deze samenwerking positioneert ons ook sterk voor onze geografische expansie in Europa en bouwt een sterke relatie op met VDL Nedcar en VDL Groep. Onze investeringen zullen ons helpen snel op te schalen en onze missie te vervullen: betaalbare, speciaal gebouwde elektrische voertuigen voor iedereen mogelijk maken.”

“De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born”, stelt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. “Met het door Canoo ontwikkelde eigen voertuig inclusief platform kunnen we samen versneld de toekomst van mobiliteit vormgeven. Deze samenwerking biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijkertijd verschillende auto’s bouwen.”

Jay Leno: engineers redden de wereld

Jay Leno, een bekende Amerikaanse TV-host, bezocht een jaar geleden het hoofdkwartier van Canoo in de VS. Hier toonden de mensen achter de start-up alles rondom het principe en de technologie van het innovatieve voertuig, inclusief de drive-train, motor, testbank en meer. Leno: “Ik vind dit soort concepten fascinerend. Veertig jaar geleden zat Los Angeles 160 dagen vol smog. Nu rijden er meer auto’s rond en toch is de lucht schoner. Engineers redden de wereld!”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven