Ga naar hoofdinhoud

VDL Groep en DAF Trucks intensiveren samenwerking

Onder de cabine van de DAF CF Electric ligt geen dieselmotor, maar elektronica voor aansturing van de elektromotor bij de achteras (foto: DAF Trucks)

VDL Groep en DAF Trucks hebben een nieuw 5-jaren contract afgesloten, waardoor de samenwerking tussen de beide Eindhovense technologiebedrijven wordt geïntensiveerd. Onderdeel is onder meer de gezamenlijke productie van de volledig elektrische DAF CF Electric, waarvan eind vorig jaar het eerste exemplaar aan supermarktketen Jumbo werd uitgeleverd. Tevens maakte DAF bekend dat het nieuwe trainingscentrum op de Automotive Campus in Helmond gereed is.

De samenwerking tussen VDL en DAF Trucks bestaat al sinds 1953. Momenteel levert VDL onder meer motorsteunen, kabelgeleidingen, steunen voor assen en buisgeleiders voor uitlaten. DAF op zijn beurt levert aan VDL, 11- en 13-liter motoren voor bussen en touringcars, die hun weg over de hele wereld vinden. Het nieuwe contract – waarvan de waarde niet bekend wordt gemaakt – gaat uiteraard uit van de stijgende productie-aantallen van DAF en de expansie van VDL Bus.

Alternatieve aandrijflijnen 

Onderdeel van het contract zijn natuurlijk ook de onderlinge afspraken met betrekking tot de productie van vrachtwagens met elektrische aandrijflijn. Vorig jaar presenteerden DAF en VDL gezamenlijk de DAF CF Electric, die antwoord geeft op de toenemende vraag naar voertuigen die binnen de stadsdistributie ‘zero emissions’ zijn. Op basis van uitgebreide veldtests – waarvan de eerste onlangs is gestart – zal de volledige elektrische DAF CF in productie worden genomen, zodra de markt daar ook klaar voor is. In het nieuwe contract is verder opgenomen dat VDL de komende jaren de modernisering van de assemblagelijn in de cabinefabriek van DAF in het Belgische Westerlo voor haar rekening neemt.

Nieuw trainingscentrum Fontys DAF Academy

De DAF Academy Nederland heeft op de Automotive Campus in Helmond sinds kort de beschikking over een nieuwe en moderne trainingslocatie. Gerealiseerd door Fontys Hogescholen voor Automotive Engineering. Dankzij state-of-the-art technologie en aanverwante (test-) faciliteiten kunnen DAF trainingen hier optimaal worden verzorgd. Deze locatie is een prima gelegenheid om de goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te onderstrepen.

Fontys heeft gekozen voor nieuwbouw op de Automotive Campus in Helmond omdat dit de nationale en internationale hotspot, ontmoetingsplek en een potentiële businesslocatie is voor automotive bedrijven. Het biedt een aantrekkelijke leer- en werkomgeving. Verschillende automotive bedrijven, onderwijs- en overheidsorganisaties zijn op de campus gehuisvest. De DAF trainingen worden gegeven in een open en lichte ruimte waarin het theoriegedeelte en het praktijkgedeelte aan elkaar verbonden zijn. Op deze manier is er een uitdagende en stimulerende leer- en werkomgeving ontstaan die klaar is voor de (nabije) toekomst voor zowel service-, parts- en sales-trainingen.

Meerwaarde Automotive Campus en bedrijfsleven

Behalve medewerkers van de DAF dealers, zullen ook Fontys studenten van het derde en vierde studiejaar Automotive, het lectoraat Automotive en de afdeling Zakelijke dienstverlening hier hun lessen krijgen. DAF vindt de komst van de nieuwe trainingsfaciliteiten en de samenwerking met het opleidingsinstituut een uitkomst. Samenwerking is essentieel.

Studenten aan de Hogeschool Automotive Engineering kunnen van dichtbij zien en meemaken dat trucktechnologie vandaag de dag een hoog kennisniveau vereist, vooral ook van elektronica. Het is belangrijk dat studenten zo van dichtbij kennismaken met het automotive vakgebied, gezien het steeds nijpender tekort aan bedrijfsautotechnici.

Ook Fontys ziet de toenemende vraag naar goed opgeleide technische talenten. In de hightech sector nemen de tekorten aan zowel engineers als vakmensen toe. Een goede aansluiting van onderwijs en bedrijfsleven is daarom van groot belang.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven