Ga naar hoofdinhoud

VDE waarschuwt voor afhankelijkheid van Azië

Dr. Gunther Kegel: “Tot 2021 zullen Europa en ook Amerika verder aandeel verliezen aan Azië" (foto: VDE).

Duitsland behoort wereldwijd tot de belangrijkste natise op het gebied van microsysteemtechniek (MST), de technologie voor talloze investerings- en consumentengoederen. De omzet hierin bedraagt jaariljkse honderden miljarden en de jaarlijkse groei gaat richting 10%. Er zijn bijna een miljoen arbeidsplaatsen bij meer dan 15.000 kleine en middelgrote ondernemingen mee gemoeid. Met een wereldwijd aandeel in de omzet van 21%. Probleempje: de vereiste microchips komen voor een groot deel uit Azië.

Met de digitalisering worden de kaarten op de internationale markt opnieuw geschud. “Zonder concurrerende micro-elektronica-industrie worden wij afhankelijk en importeur van sleuteltechnologieën. Dat is dodelijk voor een exporterend land.

In plaats van de productie uit handen te geven richting Azië, moet de totale innovatieketen van chipontwerp tot en met de productie lokaal gebeuren. Dat geldt met name voor eigen cryptochips die verminderen dat criminelen via achterdeurtjes toegang krijgen.”

Dr. Gunther Kegel, president van het Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik (VDE) windt er geen doekjes om: Duitsland verspeelt de kans om op de wereld marktleider in digitale technologie te worden. Nu zijn Duitsers (en Engelsen en Fransen) redelijk chauvinistisch, zodat uw redactie er gemakshalve maar van maakt dat (West-)Europa zijn kans dreigt te verspelen.

Geen digitalisering zonder micro-elektronica

Chips vormen het zenuwstelse van de digitalisering. In het Internet of Things (IoT) gaan microsystemen on-line en maken nieuwe toepassingen mogelijk op terrein als medische wetenschap, lifestyle, autonoom autorijden, Industrie 4.0 of Smart Energy. Sensoren van middelgrote ondernemingen behoren tot de belangrijkste ‘enablers’ van het IoT.

Prognoses voorspellen een stijging van de wereldwijde vraag van 1 miljard in 2007 en 10 miljard in 2014 tot 100 biljoen in 2030. Dit biedt een enorm economisch potentieel voor exporterende landen zoals Duitsland. Het VDE vindt het goed dat de Bondsregering tot 2020 een miljard euro beschikbaar stelt om extra investeringen in de industrie van 2,3 miljard euro te stimuleren.

“Maar terwijl wij deze stap maken, springen sommige concurrenten uit Azië met staatssteun in zevenmijlslaarzen vooruit”, constateert Kegel. Als Duitsland zijn huidige handelen niet consequent op de toekomst richt, riskeert het land sneller dan het lief is zijn positie als industrieland in de wereldwijde concurrentie.

VDE: “Regering moet voortmaken”

Op de wereldwijde halfgeleidermarkt is het aandeel van Europa voor het eerst beneden de 1% gezakt. Zelfs in vooraanstaande bedrijfstakken als automotive en industrie is de Duitse economie minder dan gemiddeld gestegen. “Tot 2021 zullen Europa en ook Amerika verder aandeel verliezen aan Azië, maar zich nu al meer dan tweederde van de wereldmarkt voor halfgeleiders concentreert“, aldus Kegel.

De VDE roept de nieuwe Bondsregering daarom op de ambities bij te stellen, het tempo te verhogen en ‘Standort Deutschland’ als leverancier van micro-elektronica te versterken. “Wij hebben eenvoudigweg een alles omvattende industrialiserings- en digitaliseringsstratie nodig, met de micro-elektronica als kern. High Tech en innovaties moeten sterker worden gestimuleerd, de ICT-infrastructuur en 5G als communicatiestandaard moeten worden uitgebouwd.

Ook moet dringend meer geld worden gestoken in de opleiding van onze kinderen, vanaf de kleuterschool tot en met de eindstudie”, verlangt Kegel. Alleen al in de komende tien jaar komt Duitsland volgens prognoses van de VDE meer dan 100.000 nieuwe ingenieurs tekort. En die komen niet zomaar uit de lucht vallen.

Eigenlijk onnodig hieraan toe te voegen, dat ook de Nederlandse regering zich terdege van deze ontwikkeling bewust moet zijn en de technologie-ontwikkeling en het onderwijs meer moet stimuleren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven