Ga naar hoofdinhoud

Variabele-speedstarter eenvoudig alternatief

De variabele-speedstarter kan even gemakkelijk worden bediend als een motorstarter, maar biedt tegelijkertijd variabele-snelheidregeling. De 45 mm brede FS1-versie kan motoren tot 1,5 kW besturen (links). De FS2-variant (90 mm breed) is ontworpen voor nominale vermogens van 2,2 kW tot 7,5 kW (foto: Eaton)

De energie-efficiëntieklassen voor elektrische motoren staan momenteel sterk in de belangstelling. Er zijn in de sector intense gesprekken gaande over IE2-, IE3-, IE4- en IE5-motoren. Een ding is zeker: de behoefte aan frequentieregelaars zal toenemen. Motorbeveiligingsschakelaars en magneetschakelaars bieden momenteel echter nog steeds de beste oplossing voor veel toepassingen. Heribert Joachim van Eaton in Bonn legt uit waar u juist op moet letten en welke mogelijkheden er bestaan voor de gebruiker.

Vanaf 1 januari 2015 is de druk op de sector om energetisch-efficiënte regelaaroplossingen te gebruiken toegenomen. Alle motoren met een nominaal vermogen van 7,5 kW tot 375 kW die voor de eerste keer in omloop komen, moeten een energie-efficiëntieklasse van IE3 bereiken of voldoen aan energie-efficiëntieklasse IE2, en dan mogen ze enkel worden bestuurd met een elektronische snelheidsregelaar. Na twee jaar zal deze regelgeving ook van toepassing zijn op kleine regelaars met nominale vermogens vanaf 0,75 kW. Dit is bepaald door EU-verordening EG 640/2009.

Druck
Opstartgedrag van een 5,5 kW IE3-elektromotor met Inominaal = 12A. De daadwerkelijke opstartstroom Ia is 10 keer hoger dan de nominale stroom (foto: Eaton)

Voorheen waren er hoofdzakelijk twee manieren om efficiënt regelaars te beschermen en te schakelen: de motorstarter, bestaande uit een motorbeveiligingsschakelaar en een magneetschakelaar, en de frequentieregelaar. Beide methodes hebben hun eigen voordelen en uitdagingen. Langs de ene kant biedt de motorstarter een goedkope, eenvoudige oplossing en een hoge betrouwbaarheid, maar heeft deze een beperkt aantal functies. Langs de andere kant biedt de frequentieregelaar variabele snelheidregeling en verschillende functies, maar deze is zeer complex. Dit vereist een grotere investering, en gebruikers moeten over een grondige kennis over aandrijftechniek beschikken. De ‘juiste’ oplossing voor elke specifieke toepassing moet per geval worden geselecteerd, rekening houdend met het gehele systeem. Er moet rekening worden gehouden met een breed spectrum van verschillende aspecten en nieuwe kenmerken.

Variabele speedstarter

In ieder geval zullen motorstarters ook in de toekomst de beste en meest energie-efficiënte oplossing zijn voor toepassingen met vaste snelheid of lage schakelfrequentie. Frequentieregelaars zijn echter nodig voor toepassingen met een variabel toerental en variabele belastingen. Dit houdt enkele grote uitdagingen in voor veel operatoren, aangezien de complexiteit van de toestellen hoog is en doorgaans een uitgebreide kennis over aandrijftechniek vereist. Om de kloof tussen de motorstarter en de frequentieregelaar te dichten, heeft Eaton in de PowerXL-serie de DE1 VSS variabele speedstarter geïntroduceerd die de voordelen van de motorstarter combineert met die van de frequentieregelaar.

Samen met Eaton kunnen machine- en systeembouwers hun producten op veel gebieden optimaliseren: machines worden meer energetisch efficiënt en tegelijkertijd ook eenvoudiger, compacter en goedkoper.

Het complete artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven