Dit jaar verschijnt Schaeffler voor het eerst als exposant op de IAA Transportation, internationale beurs voor de transport- en logistiekbranche in Hannover.
Vrachtwagens en bussen vormen slechts vier procent van het wereldwijde wagenpark, maar zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot in het wegtransport. Tegelijkertijd blijven de eisen in transport en logistiek toenemen. “Dit betekent dat de uitdagingen voor OEM’s en leveranciers duidelijk zijn: uitbreiding van de elektrificatie, vermindering van de uitstoot en ontwikkeling van slimme oplossingen op het gebied van automatisering en digitalisering. Met onze innovatieve aandrijvings- en chassisproducten ondersteunen wij de ontwikkeling van duurzame logistiek”, aldus Klaus Rosenfeld, bestuursvoorzitter van Schaeffler AG. Als partner van de transport- en logistiekbranche produceert Schaeffler al meer dan 75 jaar jaarlijks meer dan 80 miljoen lagers voor klanten in de bedrijfswagensector over de hele wereld.
Elektrische bedrijfswagens
De grootste groei op de markt voor aandrijflijnen voor bedrijfsvoertuigen zal komen van de elektrificatie. “Schaeffler biedt een zeer breed scala aan oplossingen voor elektrische aandrijvingen en wij mikken hier op een grote groei”, aldus Matthias Zink, CEO Automotive Technologies bij Schaeffler AG.
Groot assortiment
Tot deze oplossingen behoren elektrische aandrijvingen voor bakfietsen en elektrische balkassen voor pick-up trucks tot 7,5 ton gewicht, evenals systemen en componenten voor de elektrificatie van grote vrachtwagens. Volgend jaar al gaan de eerste krachtige elektromotoren van Schaeffler voor bedrijfswagens in serieproductie. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf nu al een nieuwe generatie oliegekoelde elektromotoren met een vermogensomzettingsrendement van meer dan 97 procent.

Productie in eigen huis
Veel afzonderlijke componenten van deze elektromotoren worden in eigen huis geproduceerd. Zo is Schaeffler wereldwijd een van de weinige ondernemingen die de zeer gespecialiseerde statorwikkelingstechnologieën haarspeld- en golfwikkeling beheerst. Met deze technologieën kan de onderneming motoren met een steeds hoger vermogen produceren.
Aandeel verbrandingsmotoren slinkt
Schaeffler verwacht dat in 2030 ongeveer 60 procent van alle bedrijfsvoertuigen nog door verbrandingsmotoren zal worden aangedreven, waarvan ongeveer 20 procent hybride en ongeveer 20 procent volledig elektrisch. Maar in 2035 – slechts vijf jaar later – zal het aandeel van verbrandingsmotoren in de aandrijvingsmix volgens de prognoses van het bedrijf gehalveerd zijn van 60 naar 30 procent. Op dat moment zullen volledig elektrische en brandstofcelauto’s samen ongeveer 40 procent van de markt uitmaken.
Brandstofcelaandrijvingen
De technologische focus van Schaeffler voor de aandrijving van bedrijfsvoertuigen omvat ook waterstof. Volgens de onderneming zal het langeafstandsvervoer als eerste gebruikmaken van brandstofcelaandrijvingen. Maar ook bestelwagens zullen van deze technologie profiteren, omdat ook zij regelmatig langere afstanden afleggen. Op de IAA Transportation presenteert Schaeffler een bestelwagen met brandstofcelaandrijving. De elektrische as van het voertuig, de brandstofcelstapel en het energiemanagementsysteem werden zelf ontwikkeld – en daarmee is de systeemknowhow op het gebied van brandstofcelaandrijvingen aanzienlijk uitgebreid.
Innoplate
Schaeffler zal de productie van bipolaire platen, strategische brandstofcelcomponenten, industrialiseren via een joint venture genaamd “Innoplate”. In het kader van deze joint venture werkt Schaeffler samen met Symbio, waarvan Forvia en Michelin in gelijke mate eigenaar zijn, om deze platen in grote hoeveelheden te produceren. De oprichting van Innoplate werd in juni van dit jaar door Schaeffler en Symbio aangekondigd. De partners beginnen hun gezamenlijke activiteiten in Haguenau, Frankrijk, zodra de wettelijke goedkeuringen zijn afgerond. De productie van de bipolaire platen met hoge vermogensdichtheid zal naar verwachting in 2024 van start gaan.
Brandstofinjectiesystemen verbeteren
Schaeffler ontwikkelt systemen en componenten voor alle soorten aandrijflijnen voor lichte en zware bedrijfsvoertuigen om het vrachtvervoer nog koolstofarmer te maken. Daarom biedt het bedrijf ook technologieën aan om de efficiëntie van brandstofinjectiesystemen te verbeteren. Daartoe behoort een speciaal voor bedrijfsvoertuigen ontwikkeld systeem met variabele kleppen, dat het brandstofverbruik en de emissies verlaagt. Daarnaast werkt de leverancier aan innovatieve motortechnologieën voor alternatieve brandstoffen. Dit geldt met name voor de directe verbranding van waterstof in speciaal omgebouwde verbrandingsmotoren. Het variabele klepsysteem speelt hierbij een rol, omdat het een zeer nauwkeurige regeling van het luchtpad mogelijk maakt, ongeacht de wijze waarop het brandstofmengsel wordt gevormd, waardoor een hoger rendement wordt bereikt.
Automatisering van bedrijfsvoertuigen
Het productportfolio voor bedrijfswagens omvat ook chassisoplossingen voor toepassingen als automatisch rijden. “Ook hier bereiden wij ons voor op een groeimarkt, die ook in de komende jaren nog aan kracht zal winnen”, aldus Matthias Zink. De joint venture Schaeffler Paravan Technologies ontwikkelt bijvoorbeeld Space Drive, een steer-by-wire systeem zonder mechanische verbinding tussen het stuurwiel en de stuurinrichting. Dit opent belangrijke nieuwe ontwerpmogelijkheden voor voertuigfabrikanten. Schaeffler ontwikkelt deze technologie systematisch voor gebruik in grote serievoertuigen, met als doel vrachtwagens, bussen en voertuigen voor goederenvervoer en logistiek zowel te automatiseren als op afstand te besturen en zo efficiënter, zuiniger en veiliger te maken.