Ga naar hoofdinhoud

Van CANopen naar TCP gebaseerde netwerken

Reeds in 2004 heeft CAN in Automation de CiA 309 serie interface-specificaties voor CANopen-to-TCP gateways gepubliceerd (foto: Janz Tec).

Iedereen praat over het internet van de dingen of Internet of Things (IoT). Maar het is gewoon oude wijn in nieuwe zakken, vind (ook) CAN in Automation. Reeds in 2004 heeft deze organisatie de CiA 309 serie interface-specificaties voor CANopen-to-TCP gateways gepubliceerd. De non-profit vereniging heeft nieuwe versies gelanceerd voor drie delen van deze set van specificaties.

Deel 1 (versie 2.0) beschrijft de algemene beginselen en specificeert de communicatiediensten. Behalve enkele redactionele verbeteringen en correcties biedt het geactualiseerde document een nieuwe sectie die de bedrijfssequenties van CiA 309 uitlegt. Het document biedt volledige protocollen die worden uitgewisseld tussen een TCP-apparaat en een CANopen-apparaat, waarbij de communicatieverbinding tot stand is gebracht via een CiA 309 gateway-apparaat.

Van CANopen …..

De CiA 309 diensten omvatten ook het beheer van diensten voor gateways en CANopen host controllers. Andere diensten zijn gewijd aan het initiëren van Layer Setting Services (LSS) om een CANopen node-ID in te stellen via het CAN-netwerk of om de bit-rate te veranderen. De gerelateerde CiA 309 protocollen zijn beschreven in deel 2 tot deel 4.

Deel 2 is uitgebracht als versie 1.3 en specificeert ModbusTCP berichten. Ook dit nieuwe document brengt een aantal redactionele verbeteringen en correcties. Daarnaast wordt de Modbus uitgebreide uitzondering geïntroduceerd.

Deel 3 is versie 2.1 specificeert het op ASCII gebaseerd protocol en werd uitgebracht omdat de andere delen niet functioneel zijn uitgebreid. Er zijn slechts een paar redactionele wijzigingen aangebracht, waaronder een aantal extra definities.

Er is een aantal CiA 309 gateways op de markt. De meeste van hen gebruiken de op ASCII gebaseerde protocollen van de TCP-kant. Er zijn ook softwarepakketten beschikbaar die de nodige protocolstacks voor beide interfaces en voor het gateway-programma bieden. Ze ondersteunen ModbusTCP en ASCII protocols. In onderwatertoepassingen worden CiA 309 gateways ingebed in de zogenaamde ‘tree controllers’ die sensornetwerken op de zeebodem via TCP-gebaseerde netwerken koppelen aan de controller boven water.

….. naar TCP

Via de CiA 309 protocols kan de gebruiker vanaf een remote controller toegang krijgen tot elk apparaat in het aangesloten CANopen netwerk. Het TCP-verbinding wordt voornamelijk gebruikt voor externe configuratie en remote diagnose doeleinden. Real-time communicatie wordt lokaal gedaan. Toch is elke CANopen apparaat via een dergelijk gestandaardiseerd CiA 309 compliant interface een ‘ding’ in het internet.

Aanvullend specificeert het CiA 309-4 document de toegang op afstand via Profinet IO. Leden van CiA en Profibus International hebben deze specificatie gezamenlijk ontwikkeld en hebben die al in 2011 uitgebracht.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven