Ga naar hoofdinhoud

Universal Robots toont nieuwe generatie co-robots

Universal Robots introduceerde de e-Series op de Automatica in juni in München (foto: Paul Quaedvlieg).

Universal Robots heeft zijn nieuwe vlaggeschip voor collaboratieve robotica gepresenteerd. De nieuwe robotgeneratie is het resultaat van continue verbetering van zijn bestaande technologie van de Deense robotfabrikant. De e-Series co-robots kenmerken zich door een grote verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden en zijn snelle en eenvoudige omschakeling.

De nieuwe serie past in de filosofie van het bedrijf: het wil mensen in staat stellen efficiënter te werken en automatisering voor iedereen toegankelijk maken. De technologie achter de e-Series biedt de gebruiker nog meer bedieningsgemak en flexibiliteit en maakt een nog hogere productiviteit mogelijk.

Een aan de gereedschapflens geïntegreerde kracht-moment-sensor biedt de e-Sieres de hogere nauwkeurigheid en fijngevoeligheid die voor toepassing in een groter toepassingsgebied nodig zijn. Een nieuw vormgegeven, intuïtieve en snel reagerende gebruikersinterface vermindert de gevoelsmatige belasting voor de gebruiker en versnelt de programma-ontwikkeling. Het programmaverloop is vereenvoudigd en de programmering gebeurt met enkele kliks op een nieuw, licht breedbeeld teach-panel van 1280 x 800 pixels.

Co-robots voldoen aan veiligheidseisen

De e-Series biedt een hoge mate aan gebruikersgemak. Het duurt maar een uur om de co-robot uit te pakken, te monteren en de eerste taak de programmeren. Een communicatie-interface op het handgewricht beperkt de complexiteit en integratietijd in de productielijn. Alle gewrichten kunnen in twee tot zes minuten worden verwisseld.

Zeventien veiligheidsfuncties, inclusief aan ta passen uitlooptijd en remweg, vergemakkelijken de collaboratieve automatisering. Al deze functies voldoen aan de machineveiligheidsnormen EN ISO 13849-1 en EN ISO 10218-1 (cat. 3 PLd) voor samenwerking tussen mens en robot en zijn gecertificerd door TÜV Nord.

De co-robots en het teach-panel voldoen aan dichtheidsklasse IP54, de bijbehorende schakelkast aan IP44. De herhaalnauwkeurigheid van de modellen UR3e en UR5e is +/- 0,03 mmm voor model UR10e +/- 0,05 mm.

Universal Robots wordt in Nederland vertegenwoordigd door Gibas Automation in Nijkerk.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven