Ga naar hoofdinhoud

Uniek stuursysteem voor zonnewagen

Een blik in het inwendige van de Punch 2, die is voorzien van een uniek stuursysteem met een Apex Dynamics tandwielkast.

Namens de Katholieke Universiteit Leuven namen 21 studenten als team Punch Power Train Solar Team deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. De ingenieursstudenten hebben 13 maanden gesleuteld aan de Punch 2 die op 8 oktober begon aan de 3.000 km lange tocht van Darwin naar Adelaide. Apex Dynamics sponsorde het team met kennis en een tandwielkast voor het unieke stuursysteem.

Dit jaar zijn er heel wat nieuwigheden in de zonnewagen gestoken. De Punch 2 beschikt over een mechanisch vierwiel stuursysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om de wielkappen (de behuizing rond de wielen) nog smaller te maken zonder de gereglementeerde draaicirkel te beïnvloeden. Het resultaat is een aerodynamische winst van meer dan 1%.

Het systeem bestaat uit een mechanische ontkoppeling van de voor- en achterwielsturing. Dit betekent dat de voorste wielen draaien bij de eerste 90° van de stuur uitwijking. Wanneer de chauffeur het stuur verder draait, activeert de achterwielsturing. Hierdoor gebruikt de piloot enkel de vierwielsturing op lage snelheden. Met behulp van staalkabels en pulleys wordt de stuurbeweging overgebracht naar de vier wielen.

Stuursysteem

Omdat dit een nieuw en vrij uitdagend concept is, besloot het team om het stuursysteem volledig na te bouwen en te testen alvorens het in het voertuig in te bouwen. Hiervoor werd een borstelloze DC servomotor gebruikt in combinatie met een tandwielkast van Apex Dynamics. Deze combinatie werd gekoppeld aan het stuur van de testopstelling en simuleerde de stuurbewegingen die verwacht konden worden tijdens de race.

Het stuursysteem werd belast met sterke veren, waardoor een tandwielkast nodig was om de nodige krachten te kunnen leveren. Vele cycli werden doorlopen en het stuursysteem werd gevalideerd op duurzaamheid. Gedurende de testen werden ook enkele zwakke punten van het stuursysteem vastgesteld, zoals kabelklemmetjes waarvan de klemkracht verminderde na vele cycli. De testen waren nuttig en gaven veel vertrouwen gegeven in het stuursysteem.

stuursysteem van Punch 2
De Punch 2 heeft het gehele parcours afgelegd zonder defecten aan het vierwielstuursysteem. Op het wereldkampioenschap voor zonnewagens eindige het team van de KU-Leuven op een uitstekende derde plaats.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven