Ga naar hoofdinhoud

Ultrasoon testen voor Onderhoud 4.0

Met de nieuwe Sonaphone breidt SOnotec het toepassingsgebied van ultrasone testapparaten uit en komt tegemoet aan de wens van veel technici naar een betrouwbare inschatting van lekkages en van het besparingspotentieel (foto: fotolia/Doin Oakenhelm /Sonotec).

Met de nieuwe Sonaphone breidt ultrasoon-specialist Sonotec (in Nederland vertegenwoordigd door KDS Persluchtlekkage) zijn productportfolio uit met een instrument met touchscreen-technologie voor ultrasoon testen. Het instrument voor preventief onderhoud biedt intuïtief bedienbare apps en ontsluit in combinatie met sensoren nieuwe toepassingsgebieden.

Doel van de ontwikkeling was tot een gebruikersvriendelijk ultrasoon testapparaat te komen, dat nieuwe meettechniek, sensoriek en slimme software voor preventief onderhoud verenigt. De robuuste tablet-form met touchscreen-technologie en een 5“ display herbergt behalve apps ook een nieuw sensorconcept met een groter frequentiebereik.

Nieuw terrein voor ultrasoon testen

Met het nieuwe apparaat voor ultrasoon testen horen en zien onderhoudstechnici alles was in het frequentiebereik van 20 kHz tot 100 kHz gebeurt. Met op de markt gangbare ultrasone testapparaten kan men maar één toon horen, maar met de nieuwe Sonaphone is sprake van een muziekwerk van stromingen en lichaamsgeluid. De breedband sensoren van de nieuwe tester effenen daarmee de weg naar nieuwe toepassingsgebieden. Konden met vergelijkbare testapparaten alleen lekkages in perslucht- en gasinstallaties worden opgestpoord, met de Sonaphone is het ook mogelijk de omvang hiervan vast te stellen.

Daarbij is het multifunctionele instrument voor ultrasoon testen niet alleen geschikt voor het zoeken en bepalen van lekkages. Het dient ook voor de bepaling van de dichtheid van drukloze systemen en machinediagnose door de controle van lagers. De nieuwe Sonaphone kan ook worden gebruikt voor elektrische inspecties door het herkennen van deelontladingen en voor het testen van ventielen en condensafvoeren.

Intuïtief bedienbare apps

De intuïtief bedienbare apps van het instrument bieden veel nieuwe mogelijkheden. Ze begeleiden de onderhoudstechnici tijdens de complete testprocedure: vanaf de planning via de meting tot en met de verslaglegging. Daarbij combineren de apps eenvoudige bediening waarachter zich echter complexe analysesoftware bevindt.

Voor de respectievelijke testobjecten kunnen behalve de meetwaarden en spectrogrammen ook foto’s, gesproken memo’s en commentaren worden toegevoegd. Een overzichtelijke weergave van de verkregen data vergemakkelijkt de daarop volgende verslaglegging.

Testberichten kunnen eenvoudig en snel worden aangemaakt en kunnen naar behoefte met de meegeleverde PC-software verder worden verwerkt. De gebruiker profiteert van nauwkeuriger data, waarop hij eenvoudiger kan teruggrijpen, en van een gemakkelijk omgang met die data.

Hoger rendement

In elke toepassing draagt het mobiele ultrasone testinstrument door de efficiënte toestandsbepaling van machines en installaties aanzienlijk bij aan een hogere veiligheid en betrouwbaarheid daarvan. Het minimaliseert stilstandtijden, helpt energiekosten te besparen en verbetert daarmee het rendement van de gehele productie. Alles bij elkaar zorgt het testapparaat dus voor een geoptimaliseerd proces.

Met de nieuwe Sonaphone breidt Sonotec het toepassingsgebied van ultrasone testapparaten uit en komt tegemoet aan de wens van veel technici naar een betrouwbare inschatting van lekkages en van het besparingspotentieel.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven