Ga naar hoofdinhoud

Ultrasnel reizen dichterbij dankzij baanwissel-technologie Hyperloop (video)

De baanwissel-technologie maakt het mogelijk om de hyperloop voertuigen met hoge snelheid van baan te laten wisselen en in en uit te voegen in een transportnetwerk (foto's: Hardt Hyperloop)

Op 27 juni presenteerde Hardt Hyperloop tijdens het ‘Grand Reveal’ evenement in Delft een belangrijke stap op weg naar de mogelijkheid het Hyperloop systeem wereldwijd toe te passen. De baanwissel-technologie. Deze oplossing maakt het mogelijk om de hyperloop voertuigen met hoge snelheid van baan te laten wisselen en in en uit te voegen in een transportnetwerk. De hiervoor toegepaste technologie maakt in plaats van een mechanische oplossing dan ook gebruik van magnetisme.

Het Grand Reveal evenement is groots aangepakt. Na opening van het evenement door CEO van Hardt Hyperloop Tim Houter, gingen verschillende personen in op het nut en de noodzaak van een transportsysteem als de Hyperloop. Hieronder CCO Mars Geuze, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie (FME) Ineke Dezentjé en Thomas Earl als Transport & Environment Data Analysis Manager. Centraal in hun betoog stond dat in de huidige wereld de behoefte aan snel transport – zowel voor mensen als goederen – toeneemt. Niet alleen nationaal maar zeker ook op Europees en wereldwijd vlak.

Baanwisseltechnologie

Het team is dan ook trots dat zij er als eerste in is geslaagd een Europees hyperloopsysteem te voltooien waarin alle essentiële elementen die noodzakelijk zijn voor de werking van de hyperloop zijn ontwikkeld en in samenhang getest. Dit is inclusief de nieuwe revolutionaire baanwisseltechnologie.

CTO Sascha Lamme zei hierover: “Wanneer je in een willekeurig hogesnelheids transportnetwerk van baan wilt wisselen, is het tot nu toe nog altijd noodzakelijk om af te remmen én relatief grote wisselvakken te creëren. Onze nieuwe baanwissel-technologie lost dit probleem op door niet te werken met mechanische systemen, maar magnetisme. De snelheid bij wisselen blijft hiermee onveranderd hoog. Hiermee hebben we een belangrijke ‘bottleneck’ opgelost die grootschalige Europese toepassing in de weg stond.”

Hardt, Hyperloop, opening, testtrack
Na opening van het evenement door CEO van Hardt Hyperloop Tim Houter (tweede van links), gingen verschillende personen in op het nut en de noodzaak van een transportsysteem als de Hyperloop. Links Minister Cora van Nieuwenhuizen, rechts Ineke Dezentjé en links daarvan Violeta Bulc.

De focus op Europa werd vervolgens verder uitgelegd door de minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, Eurocommissaris voor transport Violeta Bulc en specialist op het vlak van standaardisatie Olesia Kurganova. Daarbij werd onder andere gewezen op de vele (Europese) partners die hun aandeel hebben in zowel de technische ontwikkeling van de Hyperloop als het creëren van Europees draagvlak.

Onder meer Tata Steel, Nederlandse organisaties Royal BAM Group en Goudsmit Magnetics, Duitse organisaties Busch en Continental, het Italiaanse Prysmian Group, en het Zweeds- Zwitserse ABB speelden hierin een grote rol.

Testbaan van 3 km

Tot slot maakte Hardt Hyperloop bekend dat over ongeveer twee jaar het European Hyperloop Center zal worden geopend. Centraal staat hier een 3 km lange testbaan waarmee voertuigen worden getest en het bedrijf streeft naar het breken van het oude snelheidsrecord dat op 700 km/uur staat. Daarnaast zullen een R&D workshop en een Experience Centre te vinden zijn. Naar een geschikte locatie wordt nog gezocht.

Hardt, Hyperloop, magnetisme,
De autonome voertuigen kunnen zowel passagiers als vracht op hoge snelheid direct naar hun eindbestemming vervoeren.

Snel en duurzaam

Het hyperloop systeem is een netwerk van buizen op lage druk waarin autonome voertuigen zowel passagiers als vracht op hoge snelheid direct naar hun eindbestemming vervoeren. De combinatie van het magnetische zweefsysteem en de lage druk maken het mogelijk om zeer snel te reizen met minimaal energieverbruik, waardoor het vervoersmiddel snel en duurzaam is.

Bekijk hieronder de video over de baanwisseltechnologie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven