Ga naar hoofdinhoud

Uitzendbureau voor robots

Voor het midden- en kleinbedrijf zijn robots vaak een te grote investering. Een uitzendbureau voor robots kan uitkomst bieden (foto: Smart Robotics).

De laatste jaren zijn veel kleine technobedrijfjes ontstaan, vaak rondom de technische universiteiten. Een recente startup is Smart Robotics, een uitzendbureau waar bedrijven robots kunnen inhuren. Hiervoor krijgen ze een flexwerker die 24 uur per dag en zeven dagen per week zijn werk doet, zonder alle problemen van een menselijke uitzendkracht.

Ontwikkelaars zijn vooral bezig met unieke robotica-oplossingen. Die hebben twee nadelen: de projecten hebben lange doorlooptijden en de robots zijn duur. Dat moet eenvoudiger, sneller en slimmer kunnen, vonden robotontwikkelaar Heico Sandee en marketeer Mark Menting, en daarmee was Smart Robotics geboren.

Uitzendbureau

De hoge aanschafprijs voor een robot beperkt het toepassingsgebied, waardoor het MKB regelmatig buiten de boot valt. Kleine tot middelgrote series zijn nauwelijks rendabel uit te voeren met robotica omdat de investeringen niet worden terugverdiend. Door robots via een uitzendbureau te huren vervallen hoge aanschafkosten en kan de MKB-productie worden verhoogd. Smart Robotics ziet daarom een flink marktpotentieel .

Maar ook het verhuren van een robot kan nog in de papieren lopen omdat de software nog gerealiseerd moet worden. Dat geldt met name als de productie wordt gewijzigd. Smart Robotics wil robots verhuren waarbij de software eenvoudig en snel kan worden gerealiseerd.

De onderneming maakt gebruik van de apparatuur van Universal Robots die is bedoeld om met mensen samen te werken. Het Eindhovense bedrijf breidt de robots uit met 3D vision en eventueel extra sensoren. Daarnaast ontwikkelt men softwarebouwstenen, waarvan inmiddels een hele bibliotheek is opgebouwd. Dit betekent dat een robot relatief snel is te programmeren ten opzichte van standaard systemen. De robots zijn bovendien modulair opgebouwd en er zijn uiteenlopende componenten als grijpers, armen en camera’s beschikbaar. Hiermee kan snel een eerste oplossing worden gebouwd en getest.

Markten

Smart Robotics richt zich vooreerst op twee markten: de maakindustrie en de logistiek. Producten inpakken, order picking en het verplaatsen van producten of objecten groeit snel.

Hoewel Smart Robotics heeft gekoze voor Universal Robots als hoofdleverancier, is de door de start-up ontwikkelde software robotonafhankelijk. Het gerealiseerde softwareplatform kan meerdere robots aansturen en op deze wijze kunnen samenwerkingen worden bewerkstelligd.

Met de gekozen robots kan de onderneming al een redelijk breed applicatieveld invullen. Maar niet alleen het nuttig gewicht dat de robot kan verplaatsen en de opgenomen energie spelen een rol, ook snelheid en nauwkeurigheid.

Het complete artikel vindt u in het november-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven