Ga naar hoofdinhoud

Twaalfpolige PM synchrone motor voor gemaal

De oude asynchrone motor van gemaal Hei- en Boeicop is vervangen door een twaalfpolige permanent magneet synchrone motor van VEM (foto: Sermes Nederland).

Het gemaal Hei- en Boeicop (bij Vianen, ZH) dient om het water op peil te houden en is ooit gebouwd op de plek waar voorheen een windmolen heeft gestaan. Onlangs was renovatie noodzakelijk en is de oude asynchrone motor vervangen door een twaalfpolige permanent magneet synchrone motor van VEM. De vertegenwoordiging voor dit merk in Nederland berust bij Sermes Nederland.

Om het totale energie rendement te verbeten van het gemaal werden de volgende maatregelen genomen:

  • de Stork pomp uit 1925 werd volledig gereviseerd
  • de verouderde asynchroon motor met V-snaar aandrijving werd vervangen voor een twaalfpolige permanent magneet synchrone motor van VEM, die is berekend op het maximum toerental van de pomp
  • traploze pompregeling met behulp van een frequentieregelaar
  • ‘state of art’ industriële besturing met PLC en HMI, die geautomatiseerd het beste werkpunt bepaalt afhankelijk van debiet, opvoerhoogte en tijdstip van pompen
  • de aansturing gebeurt geheel automatisch, maar het gemaal kan zowel vanuit de Centrale Regelkamer van Waterschap Rivierenland in Tiel als op locatie worden bediend.

PM synchrone motor

VEM Motors heeft een complete lijn permanent magneet synchrone motoren. Onlangs heeft de fabrikant uit Wernigerode de vermogensrange uitgebreid tot 250 kW in vier-, zes- en achtpolige uitvoering (1500 min-1, 1000 min-1 en 750 min-1). 3000 min-1 is ook mogelijk door een vierpolige motor aan  te sturen met 100 Hz. De permanent magneet synchrone motoren hebben een hoog rendement (tot IE4 klasse).

De PM-motoren van VEM zijn van de zogeheten non-salient uitvoering. Dit betekent dat de permanent magneten op de oppervlakte van de rotor zijn gemonteerd. Dit wordt ook wel Surface Mounted Permanent Magnet (SPM) genoemd. SPM-motoren kenmerken zich door een hoog rendement. Doordat de rotor geen verliezen kent en daardoor minder warmte ontwikkeld, worden de lagers thermisch lager belast en hebben daardoor een langere levensduur.

Door de lagere verliezen wordt de motor minder warm, en straalt daardoor minder warmte uit naar de omgeving. De behuizing van de motor is aanmerkelijk koeler dan bij asynchroon elektromotoren. De motoren  hebben ook bij deellast een hoog rendement.

De permanent magneet synchrone motoren functioneren alleen met een frequentieregelaar die moet zijn voorzien van een complex algoritme om elektromotoren van het non-salient principe aan te kunnen sturen in een open regelkring aan te sturen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven