Ga naar hoofdinhoud

Turbo regelkoppelingen al 58 jaar in centrale

De turbokoppeling type 510 SVL van Voith opereert sinds 1956 zonder ongeplande stilstand (foto: Voith Turbo).

De Sloveense centrale-exploitant Termoelektarna Šoštanj d.o.o. (TES) maakt al 58 jaar gebruik van turbo regelkoppelingen van Voith Turbo. De koppelingen worden gebruikt in blok 1 en blok 2 van de kolencentrale Šoštanj. Ze regelen de toerentallen van de ketelvoedingspompen en opereren sinds 1956 zonder ongeplande stilstand.

Met de toerentalregeling van de ketelvoedingspomp, de belangrijkste component van een elektriciteitscentrale, kan de operator flexibel zijn proces aanpassen aan de wisselende energiebehoeften van de afnemers.

Terwijl de centrale-exploitant de omliggende onderdelen in de aandrijflijn al lang heeft vernieuwd, werkt de turbokoppeling in Šoštanj al 58 jaar betrouwbaar. Door zijn compacte en robuuste uitvoering is de koppeling geschikt voor extreme omgevingsomstandigheden zoals hitte of koude.

Voor de Sloveense kolencentrale Šoštanj besloot TES in 1956 voor de toerentalregeling van de pomp gebruik te maken van hydrodynamische turboregelkoppelingen type 510 SVL van Voith. De vullingsgraad van de vullinggestuurde koppeling kan tijdens bedrijf worden veranderd , wat een nauwkeurige en traploze snelheidsregeling mogelijk maakt. Hierdoor draait de ketelvoedingspomp steeds in het optimale toerentalregelbereik. TES bespaart daarmee energie en heeft lagere operationele kosten.

Turbo regelkoppelingen

De koppeling werkt hydrodynamisch en daarmee vrij van slijtage. De levensduur van de koppeling is daardoor vele malen hoger dan die van een frequentieomvormer, waardoor de eigenaar onderhoudskosten bespaart. Door de mechanische scheiding van de ingaande en uitgaande zijde van de koppeling wordt de gehele aandrijving beschermd tegen schokken en trillingen. Bovendien kan de motor onbelast aanlopen en wordt de aangedreven apparatuur soepel versneld. Dit ontlast de aandrijflijn en verlengt de levensduur van de afzonderlijke componenten.

Momenteel wordt de centrale in Šoštanj wordt uitgebreid met een extra blok. Dit zal een vermogen van 600 MW hebben. Voith levert voor het nieuwe blok drie Vorecon regelbare planetaire tandwielkasten en acht regelkoppelingen .

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven