Ga naar hoofdinhoud

Transfersysteem met lineaire motoren van Bosch Rexroth

Voor dynamisch transport en de exacte positionering van materialen en werkstukken is een transfersysteem met lineaire motoren de eerste keus. Bosch Rexroth stapt met twee oplossingen in dit marktsegment en kan daarmee voldoen aan de specifieke eisen van bouwers van zowel grote series als speciale machines.

Klanten die een snel inzetbaar systeem voor toepassingen met korte cyclustijden zoeken, vinden in ActiveMover de juiste oplossing. Wie daarentegen een hoge mate van vrijheid in ontwerp en programmering nodig heeft, zal kiezen voor het Flexible Transport-System (FTS) dat dankzij zijn bouwdoosprincipe individueel schaalbaar is.

Transfersysteem

ActiveMover is bedoeld voor toepassingen waar producten snel en nauwkeurig moeten worden getransporteerd, van de automobiel- of healthcare-branche via elektronicaproductie tot en met clean-room. Het gesloten transportsysteem is speciaal ontworpen voor toepassingen met korte cyclustijden en biedt een combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en belastbaarheid.

De precieze positiebepaling van de werkdrukdrager wordt bereikt met een geïntegreerd meetsysteem dat het gebruik van extra sensoren overbodig maakt. Ook het geleidingsysteem is geïntegreerd, waardoor de moeite voor constructie minimaal en een snel ontwerp mogelijk zijn.

In de praktijk kenmerkt ActiveMover zich door een hoge herhaalnauwkeurigheid (tot 10 μm), snelheden tot 150 m/min en een hoge versnelling. Het transfersysteem is open voor willekeurige besturingen. Dit complete systeem met inzichtelijke engineering-inspanningen is geschikt voor fabrikanten van speciale machines, die mikken op grote aantallen met kleine cyclustijden.

Flexible Transport System

Het op componenten gebaseerde FTS is door zijn bouwdoossysteem gemakkelijk in installaties en machines te integreren. De gebruiker is daardoor flexibel in de keuze van motoren en aandrijvingen, maar ook in de programmering van individuele en gesynchroniseerde bewegingen. Met zijn contactloze aandrijving is het intelligente systeem aan te passen aan een veelheid van beddrijfscondities.

Door het magnetisch principe voldoet het FTS ook aan de extreme eisen in hoogvacuümtoepassingen. Alle elektronica bevindt zich buiten het vacuüm. Maar ook in ruwe omgevingen met stof- en vuilontwikkeling werkt het FTS nauwkeurig, waardoor het voor veel branches geschikt is. Dat varieert van de halfgeleiderindustrie tot de productie bij batterijen, waar het systeem zijn eigenschappen heeft aangetoond en ladingen van meer dan 160 kg per werkstukdrager verplaatst.

In combinatie met een herhaalnauwkeurigheid tot 1 μm en snelheden tot 5 m/s is het systeem geschikt voor de meest veeleisende toepassingen. Ook bij zeer lage snelheden, bijvoorbeeld bij coatingprocessen, is het Flexible Transport System toepasbaar. Door de motion control functionaliteit heeft het systeem bij een snelheid van 20 mm/s een rimpel van maximaal 2%.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven