Ga naar hoofdinhoud

Tips & tricks efficiënter elektrisch aandrijven

Elektrische aandrijvingen in de industrie bepalen bijna 70 procent van het energieverbruik (foto: Archief AT-aandrijftechniek)

Elektrische aandrijfsystemen, zoals pompen, compressoren, ventilatoren en andere machines, bepalen bijna 70 procent van het energieverbruik in de industrie. Efficiëntere systemen betekenen winst voor bedrijf én milieu. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) laat drie bedrijven aan het woord met tips voor energiebesparing. Tevens is door middel van een quickscan na te gaan hoeveel bedrijven kunnen besparen bij elektrische aandrijfsystemen.

Tata Steel bespaarde 30 procent op energie en 50 procent op onderhoud door frequentieregelaars te plaatsen voor de aandrijving op een pompsysteem. Voor de investering werd een bijzondere financieringsconstructie gekozen. Ron Weltevrede van Tata Steel: ‘We vroegen pompleverancier KSB om stapsgewijs onze pompen te auditen. Bij een van de systemen bleken de pompen te groot. Daarvoor werden ooit restricties in het leidingsysteem aangebracht en zo gaat er energie verloren. Door de pompen middels een frequentieregelaar langzamer te laten draaien, besparen we energie. Ook dalen de onderhoudskosten doordat er minder snel slijtage is. KSB financiert voor, Tata Steel betaalt terug uit de energiebesparing. De terugverdientijd is 3 jaar. Inmiddels is de besparing van 30 pompen geïnventariseerd: 9.000 MWh.’

Downsizen

Elektrospecialist Bracke realiseerde bij een productiebedrijf van huisdiervoeders een energiebesparing van 23 procent door de elektromotor te downsizen. Joris Bracke: ‘De machine had een gemiddeld verbruik van 165 kW, met een piek van 184 kW. De motor was met 315 kW asvermogen dus veel te zwaar. Bovendien zijn motoren in deellast minder efficiënt dan bij een volledige belasting. Een kleinere motor kan elektrisch prima zijn, maar mechanisch niet op de installatie passen. In plaats van een motor van 200 kW asvermogen kozen we daarom voor 250 kW. De energiebesparing is 3 euro per uur; met een draaitijd van 8.000 uur per jaar een besparing van 24.000 euro. De totale investering van 18.500 euro verdient zich in minder dan 10 maanden terug.’

Met de Quickscan Efficiënte Elektrische Aandrijvingen van RVO.nl kan een bedrijf testen hoe het eigen aandrijfsysteem ervoor staat (foto: RVO)
Met de Quickscan Efficiënte Elektrische Aandrijvingen van RVO.nl kan een bedrijf testen hoe het eigen aandrijfsysteem ervoor staat (foto: RVO)

Hoger rendement

Duursma Aandrijftechniek analyseerde en optimaliseerde bij een verpakkingsproducent systematisch alle aandrijvingen. De totale besparing kan uitkomen op 655.000 kWh: een financieel voordeel van 65.500 euro per jaar. Martin Elshof van Duursma: ‘In de fabriek staat nu een nieuwe IE3-motor met een vergelijkbaar vermogen, maar met een hoger rendement: 37.000 kWh besparing. Bij het persluchtgebruik constateerden we luchtlekken, door onder meer schuivende delen en koppelingen. Naar schatting besparen ze 30.000 kWh per jaar met enkel het dichten van lekken, bijna 5 procent van de totale besparing in de hele fabriek. Een andere besparing zat in de frequentieregelaars. Daarvan was een aantal verouderd én op een paar plekken ontbraken ze zelfs. Door die aanpassingen verbeterde het rendement en bespaart de producent 25.000 kWh.’

Quickscan

Met de Quickscan Efficiënte Elektrische Aandrijvingen van RVO.nl kan een bedrijf testen hoe het eigen aandrijfsysteem ervoor staat. De scan stelt vast of het bestaande systeem efficiënter kan en tegen rendabele kosten vervangbaar is.

Bron: RVO

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven