Ga naar hoofdinhoud

Thomas Pilz: ‘Lessons learned van cyberaanval vorig jaar’

“Het hele bedrijf ging op zwart,” aldus Thomas Pilz, managing partner bij Pilz.

Tijdens de virtuele Pilz-beurs, die duurt van 26 t/m 28 mei, trapte Thomas Pilz af met een eerste presentatie over de cyberaanval op zijn bedrijf. Deze aanval vond vorig jaar in oktober plaats. Pilz werd internationaal getroffen. “Het hele bedrijf ging op zwart,” aldus Thomas Pilz, CEO en managing partner bij Pilz.

Met zwart mondkapje voor hield Thomas Pilz zijn duidelijke betoog. “Het mondkapje heeft twee betekenissen, allereerst de cyberattack met virus op ons bedrijf en de andere betekenis is de nieuwe wereld waarin we leven. En mondkapjes maken daar een deel van uit.” Later zou hij daar nog op terugkomen.

Servers versleuteld, losgeld geëist

“Op zondag 13 oktober sloegen onze monitoring systemen alarm. Cybercriminelen waren in ons bedrijfsnetwerk binnengedrongen. Data op de servers was versleuteld en wij kregen de sleutel als we losgeld betaalden. Het was duidelijk een zorgvuldig geplande aanval op ons bedrijf.”

Volgens Thomas Pilz moesten direct allerlei maatregelen getroffen worden zoals het uitschakelen van alle IT-systemen wereldwijd. “Daarnaast hebben we forensische experts ingeschakeld, alle medewerkers geïnformeerd, een crisisteam opgezet en de informatie doorgegeven aan alle toezichthoudende autoriteiten. Maar bovenal zijn we niet ingegaan op de eis van de hackers.”

Politie is juiste aanspreekpartner

Al voor de aanval werkte Pilz samen met security-experts. Hierbij werd gekeken naar de zwakke punten in de IT-systemen. “Mede hierdoor konden we snel reageren. Ook is belangrijk geweest dat we eerst de aanval hebben aangegeven bij de politie. Dit is de juiste aanspreekpartner, al het andere komt daarna wel.”

Lessons learned

Het is duidelijk dat security een permanent onderdeel uitmaakt van systeemvernieuwingen bij Pilz. “We hebben veel geleerd door de aanval op ons,” aldus Thomas Pilz. “Alleen investeren in security software is niet voldoende. Een cyber-firewall van nu is misschien toereikend maar over een paar jaar verouderd en te hacken.”

“Ook zijn we er achter gekomen dat hackers de economie willen raken. Aan de andere kant maakt het ons weerbaar. We hebben geleerd dat we wel constant moeten investeren in het veranderen en verbeteren van security-concepten.”

Voordelen cloud technologie

Bij Pilz hebben ze het nodige veranderd. Om snel weer met de klanten te kunnen communiceren heeft het bedrijf geïnvesteerd in cloud-software. Tijdens de lockdown de afgelopen maanden was dat een voordeel. “Door de cloud-technologie kunnen we nu wereldwijd bij onze herstelde data komen. Ook het communiceren met klanten en collega’s gaat nu veilig.”

Mondkapjesproductie

In Duitsland is het dragen van mondkapjes verplicht in winkels, tankstations, openbaar vervoer. Door deze ‘Maskenpflicht’ heeft Pilz zijn research-afdeling textielsensoren omgebouwd tot mondkapjesproductie. “Sinds april maken we hier herbruikbare mondkapjes voor eigengebruik en vanaf deze maand bieden we deze ook aan onze klanten aan.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven