Ga naar hoofdinhoud

The making of Festo BionicCobot (video)

De BionicCobot pneumatische lichtgewicht robot met menselijke bewegingspatronen als sensitieve assistent in mens-robot-samenwerkingen (foto: Festo).

De BionicCobot van Festo is een lichtgewicht robot met pneumatische aansturingen die op een flexibele manier veilig samenwerkt met mensen. De robot is geïnspireerd door de natuurlijke bewegingen van de menselijke arm. Hij toont hoe veilige en directe mens-robotsamenwerking er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Robots kunnen gebruikt worden als ondersteuning voor de operator bij eentonige of gevaarlijke werkzaamheden. De strikte scheiding tussen de taken van de mens en taken van de robot maakt steeds meer plaats voor een collaboratieve werkomgeving. De bionische lichtgewicht robot is door zijn natuurlijke bewegingspatronen en intrinsiek flexibele pneumatiek geschikt voor veilige mens-robotsamenwerking. In de toekomst biedt hij daarmee een kostenefficiënt alternatief voor klassieke robotconcepten.

BionicCobot

De bewegingspatronen van de BionicCobot zijn ontwikkeld volgens die van de menselijke arm: van de schouder via de bovenarm, elleboog, spaakbeen en ellepijp tot aan de grijpende hand. Elk van de zeven gewrichten maakt gebruik van het natuurlijke bedieningsmechanisme van de biceps en de triceps: de interactie tussen de buig- en strekspieren. Hij is daardoor in staat om fijne en nauwkeurige bewegingen uit te voeren, net als zijn biologische voorbeeld.

De bewegingen van de BionicCobot kunnen nauwkeurig worden gestuurd, van krachtig en dynamisch tot gevoelig en ge makkelijk buigzaam. Het systeem levert daardoor geen gevaar op voor mensen, zelfs niet bij een onverwachte botsing. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Festo Motion Terminal, een pneumatisch automatiseringsplatform dat hoge precisie mechanica, sensoren en complexe besturings- en meettechnologie in zich verenigt binnen een zeer klein oppervlak.

Techniek

Afhankelijk van de uit te voeren taak kan de BionicCobot uitgerust worden met verschillende grijpersystemen. De bediening is intuïtief door middel van een speciaal ontwikkelde grafische gebruikersinterface: de gebruiker kan de BionicCobot de uit te voeren handelingen leren en ze parametriseren.

De gedefinieerde taakonderdelen kunnen met een drag-and-drophandeling in een sequencer track worden geplaatst en in iedere gewenste volgorde worden geïmplementeerd.  De gehele handelingsvolgorde wordt virtueel afgebeeld en tegelijkertijd gesimuleerd. De interface tussen de tablet en de Festo Motion Terminal is het ROS (robot operating system) platform, waarop de kinematische routeplanning wordt gecalculeerd.

Onderstaande video biedt een kijkje achter de schermen van het Bionic Learning Network.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven