Ga naar hoofdinhoud

Teqnow publicatie over digitale mkb-fabriek

Het boekje De digitale mkb-fabriek is voor Teqnow-deelnemers gratis beschikbaar.

Ontwikkelingen als Smart Industry en Industrie 4.0 zullen er voor zorgen dat de maakindustrie steeds meer uit digitale fabrieken zal bestaan. Een nieuwe publicatie van Teqnow, De digitale mkb-fabriek, geeft inzicht in de mogelijke trajecten waar een ondernemer voor kan kiezen en geeft handvatten om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Een flink aantal grote bedrijven heeft al forse stappen in de richting van Industrie 4.0 gezet. Daarnaast zijn er veel bedrijven die de ontwikkeling van digitalisering om zich heen zien en dit zelf ook meer willen toepassen. Het ontbreekt echter vaak aan inzicht, waar en hoe te starten met digitalisering. De nieuwe Teqnow publicatie wil in deze lacune voorzien. Teqnow is het platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor en toepassing van toptechnologie in het industriële mkb vergroot en stimuleert.

Veel van de moderne ontwikkelingen die bij Smart Industry worden genoemd (robotisering, Internet of Things, big data en 3D-printen) zijn mogelijk door een zekere mate van digitalisering. Voor veel bedrijven lijkt de stap richting een digitale fabriek heel groot.

Maar ieder bedrijf heeft al bepaalde stappen heeft gezet richting een digitale(re) fabriek. Teksten worden digitaal gemaakt en typemachines zijn uit de bedrijven verdwenen. Op legio plekken worden tijdregistraties uitgevoerd m.b.v. barcode waardoor de prikklok en de prikklokkaarten zijn verdwenen. Zo zijn nog meer voorbeelden te noemen.

Digitale mkb-fabriek

“Ieder bedrijf is op weg naar een digitale fabriek. Wel is het ene bedrijf verder gevorderd dan het andere”, zegt Jo van de Put, adviseur van Teqnow en auteur van het boekje. “Kies voor het digitaliseren van die processen, die een duidelijke bijdrage -en dus resultaat- leveren aan de gekozen strategie. Digitalisering is geen doel maar een middel om een strategisch doel te realiseren. De keuzes die een ondernemer de komende jaren gaat maken op het gebied van digitalisering zijn mede bepalend voor de toekomstige winstgevendheid.”

Het boekje behandelt de aanpak, de communicatie met klanten en toeleveranciers, de interne bedrijfsprocessen en mogelijke producten en/of diensten. Behalve de mogelijkheden bespreekt het boekje ook uitdrukkelijk de valkuilen waar ondernemers in kunnen vallen. En de auteur noemt genoeg voorbeelden waar ondernemers vermoedelijk niet eens aan denken.

Het boekje De digitale mkb-fabriek is voor Teqnow-deelnemers gratis beschikbaar. Leden van de Metaalunie kunnen zich gratis aanmelden als Teqnow-deelnemer. Wie interesse heeft kan een mail sturen naar info@teqnow.nl. Het boekje wordt daarna naar u toe gestuurd.

Wie met zijn bedrijf gericht met digitalisering aan de slag wil gaan, kan ook deelnemen aan de Teqnow masterclass ‘Slim en effectief produceren in een steeds digitalere wereld’. Op de website van Teqnow vindt u meer informatie over deze masterclass.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven