Ga naar hoofdinhoud

Temperatuursensor haalt energie uit radiogolven

Deze kleine (zie inzet) draadloze temperatuursensor haalt zijn energie uit radiogolven en plaveit de weg voor slimme gebouwen (foto: Bart van Overbeeke)

Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een piepkleine draadloze temperatuursensor ontwikkeld, die zijn energie op een heel bijzondere manier krijgt. Hij haalt energie uit de radiogolven van het draadloze netwerk waar hij deel van uitmaakt. Daardoor hoeft er geen enkele draad naar de sensor, er hoeft nooit een batterij vervangen te worden.

De komst van dit soort sensoren is een belangrijke ontwikkeling op weg naar bijvoorbeeld slimme gebouwen. Maar er zijn nog veel meer toepassingen. De slimme gebouwen van de toekomst zullen vol sensoren zitten om precies in te spelen op de behoeftes van de bewoners, en om zo duurzaam mogelijk te zijn. Denk bijvoorbeeld aan verwarming en licht die alleen aangaan als er iemand in de kamer is. Dat kan eigenlijk alleen als die sensoren draadloos zijn én geen batterijen nodig hebben, anders zou je in groot gebouw een elke dag bezig zijn batterijen te verwisselen, rekende TU/e-onderzoeker Hao Gao voor in zijn proefschrift, waar hij maandag 7 december op gepromoveerd is. Hij ontwikkelde daarom een sensor die slechts 2 vierkante mm groot is en 1,6 milligram weegt, ongeveer net zoveel als een korrel zand.

Latex

De huidige versie van de sensor heeft een bereik van 2,5 cm; de onderzoekers verwachten binnen een jaar een meter te kunnen overbruggen, en uiteindelijk 5 m. Bij de sensor hoort een speciaal hiervoor ontwikkelde router, met een antenne die gericht radiogolven naar de sensoren stuurt voor energie. Door deze gerichte energie-overdracht verbruikt de router weinig elektriciteit. En ook de sensoren zelf zijn zo gemaakt dat het energieverbruik extreem laag is. Verder werkt de sensor ook onder een laagje verf, stucwerk of beton. Daardoor is hij makkelijk te verwerken in de bouw, bijvoorbeeld door hem met de latex op de muur aan te brengen, vertelt Peter Baltus, TU/e-hoogleraar draadloze technologie.

Temperatuur afleiden

In de sensor zit onder meer een antenne, die de energie van de router opvangt. Die energie slaat de sensor op, en als er genoeg is, dan gaat de sensor aan, meet de temperatuur, en stuurt een signaal naar de router. Dit signaal heeft een iets andere frequentie, afhankelijk van de gemeten temperatuur. De router kan uit die afwijkende frequentie de gemeten temperatuur afleiden.

20 cent

Met dezelfde technologie is het mogelijk om ook andere draadloze sensoren te maken, bijvoorbeeld voor het meten van beweging, licht en vochtigheid. Het toepassingsgebied is enorm, aldus Baltus. Het loopt uiteen van betalingssystemen en draadloze identificatie tot slimme gebouwen en industriële productiesystemen. Duur zal dat niet zijn: bij massaproductie zullen de sensoren zo’n 20 cent per stuk gaan kosten. De sensor is gebaseerd op 65-nm CMOS-technologie.

Het project, met de naam Premiss, kreeg financiële steun van technologiestichting STW. Het proefschrift van Hao Gao heet Fully Integrated Ultra-Low Power mm-Wave Wireless Sensor Design Methods. Het onderzoek aan de geïntegreerde circuits werd in de Mixed-Signal Microelectronics groep gedaan. Verder waren er binnen de TU/e de groepen Electromagnetics en Signal Processing Systems betrokken, en het Center of Wireless Technology.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven