Ga naar hoofdinhoud

Teclab start robotopleiding op mbo-niveau 4+

De door Yaskawa aan Teclab beschikbaar gestelde robot (foto: Yaskawa).

Yaskawa Benelux uit Son heeft een handlingsrobot ter beschikking gesteld aan Teclab in Eindhoven. De robot is van het type HP20F met FS100 robotbesturing voor het laden en ontladen van bewerkingscentra. Met de robot kan het onderwijsinstituut nu een MBO-niveau 4+ robotopleiding aanbieden aan getalenteerde leerlingen.

Anderhalf jaar geleden is Teclab Eindhoven (met het Summa College en Brainport Industries als aandeelhouders) gestart met opleidingen op het gebied van hoogwaardige productietechnologie. Het instituut biedt gespecialiseerde techniekopleidingen op mbo-4+ niveau voor de beste afgestudeerde techniekstudenten.

Teclab krijgt van de overheid een budget ter beschikking gesteld, maar dat is niet voldoende voor alle investeringen in de benodigde machines en apparatuur. Actieve participatie van het bedrijfsleven is noodzakelijk en is onderdeel van het beleidsplan. Zo heeft Teclab een freesbewerkingscentrum overgenomen van het PTH, die de opleider gaat gebruiken om een bedrijfsgericht automatiseringsproces te laten zien.

Robotopleiding

Met Yaskawa Benelux is gefilosofeerd hoe dit automatiseringsproces in de opleiding kan worden opgenomen en wat daar voor nodig is. Dit heeft geleid tot een ontwerp met een niet al te grote robot die nu flexibel wordt ingezet voor het be- en ontladen van bewerkingscentra en om de verdere afhandeling te doen aan een lopende band systeem. Vanderlande heeft het lopende bandsysteem ter beschikking gesteld.

Yaskawa leverde daarnaast het softwarepakket MotoSim, waarmee volledig off-line kan worden geprogrammeerd, zodat de productie niet onderbroken hoeft te worden. Verder zorgt de leverancier voor de robotopleiding van de studenten die aan dit project meewerken.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven