Ga naar hoofdinhoud

Technologie stimuleert snelle ontwikkeling vision-markt

Op de Hannover Messe 2016 toonde Stemmer Imaging deze intelligente 3D all-in-one smart snapshot sensor, waarmee in één opname een component in 3D kan worden gemeten (foto: Paul Quaedvlieg)

De markt voor vision systemen groeit snel, mede omdat de hardware goedkoper is geworden en de software steeds gemakkelijker te bedienen. Sommige applicaties zijn wat simpeler, maar bestrijken een groot aantal industrieën. Denk maar eens aan het sorteren van producten: bouten en moeren, koekjes, snoepjes, groenten, fruit en aardappelen, maar ook kunststoffen en metalen in de recyclingindustrie. Reden voor de redactie om met Stemmer Imaging in Zutphen over de grote lijnen in de ontwikkeling te praten.

Een ander belangrijke applicatie in de vision markt is het controleren van producten op bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld de aan- of afwezigheid van componenten op printplaten. Nog een bekende applicatie is het bepalen van de positie of ligging van producten, zodat deze op de juiste manier kunnen worden georiënteerd of opgepakt.

Er ontstaan ook steeds nieuwe markten voor vision systemen, bijvoorbeeld recycling van allerlei materialen en kwaliteitscontrole in de voedingsmiddelenindustrie. Maar de technologie wint ook terrein in heel andere takken van sport, ook letterlijk. De bekendste toepassing is doellijntechnologie, maar vision wordt ook ingezet om de bewegingen en afgelegde weg van sporters te meten en te analyseren. Verder is 3D vision technologie bezig aan een opmars bij inspectie van producten, voor volumemeting en voor portionering, met name van natuurproducten. Een nieuwe technologie die in de industrie zijn opwachting zal maken, is Chemical Color Imaging.

Vanuit een besturing gezien is er weinig verschil tussen een fotocel en een vision systeem. Uiteindelijk genereren beide typen een signaal, dat als ingang in een machinebesturing binnenkomt. Maar dat is wat al te simpel. “Als je voor je applicatie kwantitatieve data nodig hebt, kom je er niet met een fotocel. Dan heb je echt een vision systeem nodig”, zegt sales manager René Stevens. “Een fotocel is een 1D sensor, een camera is een 2D of 3D vision sensor. Een fotocel detecteert alleen of iets aanwezig is of niet. Ze genereert een aan/uit-signaal (1 bit), wat in bepaalde toepassingen voldoende is (bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie, deurbediening, machineveiligheid). Een camera daarentegen telt soms drie miljoen pixels van ieder 8 bit en levert daarmee veel meer informatie, bijvoorbeeld over vorm, kleur of afmetingen.”

Om tot een goed vision systeem te komen, moet een groot aantal factoren worden bekeken: achtergrond, lichtbron, filters, lens, camera, framegrabber, processor, software en een uitgangssignaal voor een machinebesturing. Een optimaal ontwerp begint met een …..

Het complete artikel over ontwikkelingen in vision systemen is te lezen in de komende AT-aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven