Ga naar hoofdinhoud

Technische leergang Hydrauliek leidingtechniek

Feda heeft de zesde technisch leergang uitgebracht, Hydrauliek leidingtechniek.

Tijdens de vakbeurs WOTS vond de officiële presentatie plaats van de zesde Technische Leergang die de sectie Hydraulic Solutions van brancheorganisatie Feda heeft geschreven. Na de recente leerboeken over proportionaal hydrauliek en hydrauliek filtratie gaat de zesde editie over leidingtechniek, bestaande uit leidingen, slangen en koppelingen. De leergang is geschreven voor Rob van den Brink en kwam tot stand in nauwe samenwerking met Delta Press (onderdeel van MK Publishing) en de industrie.

Vanuit de industrie hebben Hydroflex, Eriks, Powerflex, Pirtek, Epe-Goldman, Hydrasun, Parker Hannifin en Bosch Rexroth meegewerkt aan de nieuwe uitgave, die ook op nadrukkelijk verzoek van deze partijen is verschenen.

Leidingtechniek

Kennis van leidingtechniek, slangen, koppelingen en appendages voor de hydrauliek is noodzakelijk om in de praktijk op een verantwoorde en veilige wijze met deze producten en installaties om te gaan. Ondeskundig en onjuist aangelegd leidingwerk, foutief geassembleerde slangassemblages, gebruik van verkeerde koppelingen of een onjuiste keuze van pijp- en slangmateriaal kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Ook het effect op het milieu, de kosten daarvan en de kosten van stilstand (‘downtime’) als gevolg van falend leidingwerk mogen niet worden onderschat. Ook worden vanuit de wetgeving de technische veiligheidseisen voor systemen steeds verder aangescherpt, wat ook gevolgen heeft voor de leidingtechniek.

Inhoud

Feda heeft de zesde technisch leergang uitgebracht, Hydrauliek leidingtechniek.
De zesde technisch leergang is geschreven voor ‘huisauteur’ Rob van den Brink.

De technische leergang Hydrauliek leidingtechniek telt negen hoofdstukken:

  • Hydrauliek algemeen
  • Leidingtechniek algemeen
  • Hydrauliek hogedrukleiding- en verbindingstechniek
  • Hydrauliekslangen en verbindingstechniek
  • Wetenswaardigheden over koppelingen
  • Hydrauliekvloeistoffen
  • Conditionering
  • Ontwikkelingen
  • Gebreken aan slangen, aansluitingen en leidingen

De leergang is uitvoerig voorzien van foto’s en illustraties en laat zien hoe bepaalde facetten wel en juist niet moeten worden uitgevoerd. Wist u bijvoorbeeld dat een hydrauliekleiding op maat moeten worden gemaakt met een zaag en absoluut niet met een pijpensnijder? Weet uw monteur ook precies hoe hij slangen en leidingen parallel aan elkaar, om een hoek en in nauwe ruimten moet leggen?

De leergang vertelt echter ook alles over ontbramen, normalisatie, koppelingen, reinigen, onderhoud en gebreken van slangen en leidingen. Daarmee is het een uitgave die niet alleen bij de servicetechnicus maar ook bij de ontwerper en constructeur binnen handbereik zou moeten liggen.

Brink, Ing. R. van den: Technische leergang Hydrauliek leidingwerk, MK Publishing BV, Veenendaal, 2014, ISBN 9789462710320, € 32,00.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven