Ga naar hoofdinhoud

Technisch onderwijs vindt inspiratie bij SMC

Docenten van mbo- en hbo-instellingen en diverse belangstellenden uit landelijke technieknetwerken lieten zich op het Onderwijsevent informeren over trends in mechatronica en wat die betekenen voor het toekomstig onderwijs.

SMC verwelkomde medio oktober in haar vestiging in Eindhoven ruim vijftig professionals uit het technisch onderwijs. Docenten van mbo- en hbo-instellingen en diverse belangstellenden uit landelijke technieknetwerken lieten zich op het Onderwijsevent informeren over trends in mechatronica en wat die betekenen voor het toekomstig onderwijs.

De bijeenkomst bestond uit een minibeurs en een aantal keuzesessies over onder meer Industrie 4.0 en Energy Efficiency. Michiel de Ruyter van Brainport Industries College, een samenwerking van ruim vijftig bedrijven en twee mbo-instellingen op het gebied van werkend leren, vertelde hoe de de high tech industrie in de Eindhovense regio techniek onder de aandacht brengt en nieuwe leerlingen voor BBL-opleidingen interesseert.

Namens het ROC Koning Willem I College in Den Bosch gaf Thomas van Doremalen, docent elektrotechniek, een toelichting op nieuwe ontwikkelingen met 360-graden camera’s, VR/MR (mixed reality) drones, robotica en hoe deze toepasbaar zijn in het onderwijs.

Buiten stond de Technology Truck van SMC opgesteld, met innovaties op het gebied van mechatronica. De truck bevat het meest uitgebreide trainingssysteem van SMC: het Flexible Integrated Assembly System (FMS). Dit is een geautomatiseerde productielijn met diverse pneumatische stations om praktische ervaring op te doen met storingzoeken, energiebesparing, veiligheid, positioneren en onderhoud.

Prof. Steinbuch toonde een kleine robotdino die zich met behulp van sensoren slimmer gaat gedragen naarmate de tijd verstrijkt.

Inspirator van technisch onderwijs

Keynote spreker prof. Maarten Steinbuch wist de bezoekers te inspireren met de nieuwste technologische ontwikkelingen en de gevolgen die we daar als mens van zullen ondervinden. Steinbuch is hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), waar hij de leerstoel Systems & Control bekleedt.

Zijn onderzoek strekt zich uit van autotechniek tot mechatronica en motion control. Hij wordt beschouwd als een van de koplopers in het verbinden van de academische wereld met het bedrijfsleven.

Steinbuch vroeg zich af of we ooit in staat zullen zijn om het menselijk bewustzijn na te bouwen, zodat een robot gevoel kan ontwikkelen. Kunnen computers in de toekomst modellen van onze hersenen maken? En willen we dat op basis van onze menselijke moraliteit met vertrouwde normen en waarden?

De wetenschapper toonde een kleine robotdino die zich met behulp van sensoren slimmer gaat gedragen naarmate de tijd verstrijkt. Steinbuch: “In het begin sliep hij veel, nu reageert hij echt op mij.” Hij laat het huisdiertje zien om kunstmatige intelligentie en robotisering toegankelijk te maken, maar ook om ons voor te bereiden op een toekomst die misschien heel anders is, dan we nu vermoeden. “Wisten jullie dat in het Verenigd Koninkrijk dertig procent van de volwassenen met een knuffel slaapt? Kennelijk kunnen mensen zich binden aan iets wat levenloos is!”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven