Ga naar hoofdinhoud

Team TU Delft 2e plaats in Hyperloop wedstrijd Texas

Vooral de zeer lichte capsule maakte indruk in Amerika (beeld: TU Delft)

Team Delft Hyperloop van de TU Delft is – na het team van MIT – als tweede geëindigd in de designwedstrijd voor de Hyperloop-competitie van Elon Musk in de USA. Dankzij die tweede plaats gaat het team van de TU Delft door naar de finale. De Amerikanen waren vooral onder de indruk van de lichte koolstofvezelcapsule.

Tijdens het Design Weekend van de ‘Hyperloop Pod Competition’ van SpaceX presenteerden 124 teams uit 20 verschillende landen hun ontwerp voor de Hyperloop in Texas. Delft Hyperloop heeft gekozen voor een ontwerp van een capsule met een aerodynamische vorm en een elektrodynamische ophanging. Om de capsule in de tunnel te laten zweven heeft het Delftse team gekozen voor permanente magneten. De koolstofvezelcapsule van slechts 149 kilogram van de Delftenaren heeft veel indruk gemaakt op de Amerikanen. De Delftse capsule is drie keer zo licht als de passagiers en hun bagage, wat gunstig is voor het energieverbruik en de kosten van het transport.

Bij terugkomst in Nederland week start het team met de bouw van het Delftse prototype, dat meegaat naar de finale van de wedstrijd. Die vindt plaats in de zomer van 2016 in Hawthorne, Californië. Daar wordt naast het hoofdkantoor van SpaceX een testbuis van 1,6 kilometer aangelegd waardoor de Hyperloop-capsules zullen racen. De capsules worden daar weer door experts van Tesla Motors, SpaceX en een aantal hoogleraren beoordeeld op ontwerp en prestaties. De testbuis heeft een diameter van 1,8 meter en wordt gebouwd door projectontwikkelaar Aecom. In het voorjaar start de bouw van de testbuis.

Reizen met de snelheid van vliegtuigen, maar met het comfort van een trein; dat is het idee van de Hyperloop. We berichtten daar vorige week al over. De Hyperloop is een duurzaam high-speed transportsysteem met buizen, waarin capsules met passagiers voortbewegen.

Blije gezichten bij de studenten en begeleiders van de TU Delft, zij mogen een prototype gaan bouwen van de Hyperloop capsule
Blije gezichten bij de studenten en begeleiders van de TU Delft, zij mogen een prototype gaan bouwen van de Hyperloop capsule

In 2015 startte Elon Musk de ‘Hyperloop Pod Competition’ om de ontwikkeling van een werkend prototype te stimuleren. Het idee is simpel: studententeams en bedrijven over de hele wereld ontwerpen, bouwen en testen hun eigen Hyperloop-capsule. Het team van de TU Delft, genaamd Delft Hyperloop, bestaat uit meer dan dertig studenten die alle verschillende faculteiten van de universiteit vertegenwoordigen. Delft Hyperloop wil de wedstrijd winnen met een snelle, veilige, betrouwbare en goedkope capsule.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven